Trump a decis să înceapă să recupereze datoriile studenţeşti neplătite

Guvernul american anunţă că urmează să înceapă, de luna viitoare, să recupereze datoriile studenţeşti neplătite, inclusiv prin confiscări din salarii, după o pauză de mai mulţi ani, relatează AFP, potrivit News.Ro.
Această măsură vizează cinci milioane de persoane care se află în faliment, a anunţat într-un comunicat Departamentul american al Educaţiei, precizînd că alte patru milioane de persoane înregistrează întîrzieri importante la rambursare.
În 2020, în primul său mandat, preşedintele american Donald Trump a pus pauză rambursării datoriilor studenţeşti uriaşe, care reprezintă o povară în multe gospodării, în cadrul unor măsuri în vederea susţinerii consumatorilor americani, în toiul pandemiei Covid-19.
Această perioadă a fost prelungită de către succesorul său, fostul preşedinte democrat Joe Biden, care a încercat în mai multe rînduri să şteargă o mare parte a acestei datorii studenţeşti.
Însă, în 2023, Curtea Supremă, majoritar conservatoare, a anulat o parte a acestor măsuri.
Secretara Educaţiei, Linda McMahon, a justificat reluarea recuperării datoriilor afirmînd că Guvernul nu are ”autoritatea constituţională să şteargă datoria studenţilor” şi a denunţat ”politici iresponsabile ale Administraţiei Biden”.
Persoanele vizate de recuperări urmează să primească o notificare oficială prin e-mail în decurs de două săptămîni, a anunţat Departamentul Educaţiei, precizînd că reţineri din salarii unrează să fie făcute din Vară.
Aceste recuperări urmează să fie făcute şi prin reţineri din anumite prestaţii sociale sau rambursări de impozit.
Anunţul Departamentului Educaţiei a fost criticat dur de către Student Borrower Protection Center, o organizaţie care reprezintă şi apără persoanele care au contractat împrumuturi studenţeşti.
Această măsură este ”crudă şi va arunca familii ale unor muncitori într-un haos economic şi mai mare”, denunţă într-un comunicat organizaţia.
În Statele Unite, studiile universitare pot costa între 10.000 şi 70.000 de dolari pe an, iar unii studenţi rămîn cu o datorie zdrobitoare atunci cînd intră în viaţa activă.
Potrivit Departamentului Educaţiei, 42,7 milioane de persoane datorează în prezent 1.600 de miliarde de dolari cu titlul de împrumuturi studenţeşti.
Potrivit Pew Research Center, unul dintre patru aduţi americani în vîrstă de pînă în 40 de ani are o datorie constînd într-un împrumut studenţesc, a cărui medie era cuprinsă în 2023 între 20.000 şi 25.000 de dolari, o sumă care variază în funcţie de nivelul educaţiei.











