TRAIAN BASESCU SI MOLDOVENII

Dobîndind cetățenie, va produce mari surprize, inclusiv unioniștilor

În contextul dorinței exprimate de către ex-președintele român Traian Băsescu de a relua procedurile de dobînire a cetățeniei moldovenești, Vineri, 4 Decembrie, Președintele în exercițiu Igor Dodon și-a exprimat o opinie care, credeți-ne, merită dezvoltată.

„Cred că este o greșeală dacă actuala Președintă va acorda cetățenie lui Traian Băsescu. Eu nu am acordat cetățenie celor care vor să facă politică. Nu e normal să acorzi cetățenia unui fost Președinte al altui Stat, care vrea lichidarea acestui Stat (...). În următorul Parlament, la sigur va intra Băsescu și nu Maia Sandu. Băsescu sigur a făcut mai multe pentru cei care se consideră unioniști decît Maia Sandu, Năstase și toți alții luați împreună. Noi cu Băsescu vom găsi limbă comună oricum, dar la sigur că cei care vor vota pentru Băsescu, nu vor vota pentru Dodon și invers”, a declarat Igor Dodon.

La suprafață, există o logică pe care Băsescu o sfidează derutant pentru naivii și exaltații lui susținători de aici: Cum poate solicita cetățenia unui Stat pe care îl consideră artificial, un Stat despre care el spune că e un simplu teritoriu care trebuie să fie acaparat de România? Ca fost Președinte al României, Băsescu a știut prea bine că unirea celor două Țări este imposibilă și nu a făcut caz de asta în primul lui mandat prezidențial. În cel de-al doilea său mandat, însă, a devenit un unionist extrem de zgomotos. I-a înșelat pe moldoveni cu unionismul lui sub acoperirea acordării masive de pașapoarte românești moldovenilor, chiar dacă asta nu a fost o atribuție a lui.

În fond, unionismul lui prefăcut însemna altceva – moldovenii cu pașaport românesc deveniseră pentru el ”o populație de votanți datori lui” și nimic altceva. Pe lîngă moldo-româno-ucraineanul Eugen Tomac, Băsescu l-a mai pescuit de aici pe un anume Codreanu, pe care l-a făcut deputat român în mandatul deja expirat, iar acum, în plus, a mai momit cîțiva pe lista partidului său, care au candidat la alegerile de Duminica trecută. Iarăși o perdea de fum pentru ca moldovenii să creadă că este unionist autentic și să-l voteze, de vreme ce aduce în Parlamentul de la București moldoveni sadea! Dacă cei care i-au votat pe Tomac și Codreanu i-ar întreba ce au făcut pentru ei în Parlamentul României, nu prea vor avea ce afla.

Băsescu este un mare jucător politic și un mincinos genial pentru spațiul politic românesc și moldovenesc. El nu-i un mincinos de duzină, ci unul care știe să dea credibilitate minciunilor sale nu la nivelul unui individ sau al unui grup restrîns, ci la nivel național chiar, așa cum a făcut-o cu românii care l-au ales de două ori și de tot atîtea ori l-au salvat de la suspendare. El nu știe să piardă și caută permanent noii victorii spectaculoase. Vrea să sfîrșească apoteotic. În România nemaiavînd nici o șansă deoarece doar gura a mai rămas de el, ochii lui combinați, de pirat și comandant de navă, s-au îndreptat spre Republica Moldova. Consideră că și-a pregătit bine din timp un electorat al lui, că este capabil să mai cucerească și altul și nu se înșeală.

Aici Dodon a intuit bine, de aceea vom avansa o ipoteză de perspectivă extrem de plauzibilă. Băsescu are nevoie de cetățenia moldovenească nu pentru a face unirea cu România din interiorul Republicii Moldova, ci pentru a ajunge deputat în Parlamentul de la Chișinău și chiar Președintele Țării. Președinția este ambiția lui supremă, nu un post ”mărunt” de deputat gălăgios, ineficient și neînțeles de nimeni. Dorința sa ar putea avea o motivație relativ logică: ”Dacă în Parlamentul României au intrat atîți moldoveni foști nomenclaturiști sovietici și KGB-iști, de ce Președinția Republicii Moldova să nu fie cucerită și ea de un fost securist român ca el? Doar cam toți, moldovenii parlamentari români și Băsescu, vin din negura tenebroasă a acelorași vremuri comuniste și dictatoriale trecute!

Într-o astfel de perspectivă, firește că ar putea constata și mai bine că unirea celor două Țări este imposibilă, deși o știe prea bine, dar îi va năuci teribil pe toții liderii partidelor unioniste. Nu toate vor adera la ”partidul lui Băsescu de aici”, pentru că orgoliul personal și dragostea față de ”ștampilă de partid” sunt intratabile, dar e cert că unionismul se va face praf definitiv. Lui Băsescu puțin îi va păsa de asta, fiind interesat exclusiv să se vorbească despre el în istorie ca fost Președinte al României și al Republicii Moldova! Veți trăi și veți vedea! Doamne, cu cîte Elene Udrea se va înconjura și aici! Asta dacă Sandu îi va da cetățenia moldovenească!

Mihai CONȚIU