TRAGEREA DE TIMP SI ASTEPTARILE TACTICE SE TERMINA

De la demisia din funcția de prim-ministru a lui Ion Chicu au trecut mai bine de două săptămîni iar președintele Maia Sandu l-a desemnat ca premier interimar pe ministrul de externe Aurel Ciocoi. Președintele moldovean a evitat să desemneze o persoană care să formeze un nou Cabinet de Miniștri, argumentînd că desemnarea unui prim ministru ar putea îndepărta declanșarea alegerilor anticipate.

Președintele Maia Sandu se teme că Parlamentul Republicii Moldova ar putea vota un nou Guvern – dacă se va întîmpla asta, noul Cabinet de Miniștri, cu plusurile și minusurile lui, va fi perceput ca fiind al Maiei Sandu. Președintele se teme de minusurile cu care ar putea fi asociată, minusuri care ar putea să apară în urma activității de adminstrare a treburilor statului. Un guvern care ar adminstra prost statul moldovean i-ar șifona imaginea, acesta este motivul real al tragerii de timp practicată de șeful statului în fața numirii unei persoane responsabile pentru formarea unui nou guvern.

Constituția Republicii Moldova prevede în cazul în care președintele nu înaintează candidatura unui prim-ministru, inițierea unei proceduri de destituire a acestuia. Exercițiul este unul extrem de anevoios iar în condițiile social-politice existente este de greu de presupus că poate fi pus în aplicare. Dar nu imposibil.

Asistăm, la început de an 2021, la așteptări tactice. Pe de o parte Maia Sandu așteaptă un răspuns de la Curtea Constituțională care ar trebui să-i arate o modalitate rapidă de auto-dizolvare a Parlamentului, pe de alta, judecătorii constituționali încearcă să nu depășească limitele legalității și să rămînă cu obrazul curat în fața opiniei publice. Membrii Curții Constituționale știu că legislatorii moldoveni nu pot fi sancționați pentru faptul că președintele nu a înaintat o persoană care să ceară Parlamentului un vot de încredere pentru un Cabinet de Miniștrii. Este greu de presupus că ei vor risca și vor pedepsi deputații pentru inacțiunea șefului statului. Ar fi un gest echivalent cu sinuciderea profesională.

Chiar dacă mai toți parlamentarii moldoveni afirmă că sînt gata pentru alegeri parlamentare anticipate nu cred că ei spun adevărul. Ion Chicu a afirmat că nici o fracțiune parlamentară nu a introdus în bugetul de stat pentru anul 2021 resurse financiare pentru acoperirea costurilor necesare organizării alegerilor anticipate.

Soluția depășirii crizei politice, constituționale și guvernamentale în care se află statul moldovean ar putea veni de la Partidul Socialiștilor. La sfîrșit de an Igor Dodon a fost re-ales în fruntea acestui partid, astfel s-a demonstrat, amicilor și in-amicilor, că în interiorul acestei formațiuni politice există unitate și că zvonurile despre o presupusă disoluție a acestui partid au fost imaginare. Recent, Dodon a anunțat că va convoca Comitetul Executiv al formațiunii unde vor discuta despre situația politică existentă – nu este deloc exclus ca în urma acestor discuții să fie luate responsabilități care ar putea să o scoată pe Maia Sandu din așteptarea tactică în care s-a plasat și să o forțeze la acțiune. Exact ceea ce se dorește din partea tuturor.

Autor: Victor NICHITUȘ

Sursa: newsin.md