TOATE PATURILE LA SPITALUL MUNICIPAL DE BOLI CONTAGIOASE DE COPII SINT OCUPATE

Toate paturile la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii din capitală sînt ocupate. În situația creșterii numărului cazurilor de infectare cu COVID-19 în rîndul copiilor, autoritățile au decis să activeze secții COVID și la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco”, transmite IPN.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat, la ședința operativă de la Primărie, că în ultimele două săptămîni se observă o creștere esențială a cazurilor de COVID-19 la copii. Situația este agravată de faptul că în unele situații se suprapune și infecția gripală, iar cazurile pentru tratament devin mai complicate.

„Înțelegem că și colegii de la Ministerul Sănătății vor dispune activarea spațiilor COVID și în alte instituții republicane. Avînd în vedere amploarea și tendința alarmantă a cazurilor de COVID la copii, considerăm importantă activarea spațiilor sau spitalelor pediatrice pentru COVID și în zona de nord și în zona de sud. Nu este în competența noastră, dar venim cu un sfat colegial, pentru că presiunea cea mai mare vine în Chișinău. Și nu este normal ca copiii cu COVID să vină de la Briceni sau Vulcănești la Chișinău. Trebuie să avem spitale de referință și la sud, și la nord”, a menționat Boris Gîlca.

Varianta Omicron se răspîndește mai rapid decît orice altă variantă în rîndul copiilor, ca și în cazul adulților. Totuși, la copii mai frecvente sînt formele ușoare și medii de boală.

Pînă în prezent, în țară au fost confirmate în total 389 de mii de cazuri de infectare și 10 444 de decese asociate COVID-19.

Sursa: IPN