TNOB trebuie să fie protejat de interese

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a avut, pe 28 martie, o întrevedere cu un grup de artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” (TNOB), a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

La întrevedere au participat Artiştii Poporului Elena Gherman, Petru Racoviţă şi Andrei Donos. Au fost abordate subiecte cu privire la situaţia actuală de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, statutul instituţiei, precum şi problema ce ţine de salarizarea artiştilor.

Artiştii i-au mulţumit lui Vlad Filat pentru oportunitatea de a se întîlni şi pentru atitudinea pe care acesta o are faţă de domeniul culturii. Totodată, ei au menţionat că salariile artiştilor de la TNOB sînt foarte mici, salariile începătorilor fiind de 1300 de lei, iar a Artiştilor Poporului - de 2300 de lei. De asemenea, ei au exprimat unele îngrijorări în privinţa managementului instituţiei şi au pledat pentru o colaborare eficientă cu Guvernul în vederea asigurării dezvoltării Teatrului în continuare.

La rîndul său, Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat că Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” reprezintă una dintre cărţile de vizită ale Republicii Moldova şi e necesar ca dificultăţile existente să fie depăşite. „Vom veni cu soluţii concrete pentru a rezolva problemele care se referă la statutul TNOB, salarizarea artiştilor şi altele. Acest teatru trebuie să fie protejat de interese care nu se intersectează cu domeniul culturii”, a mai spus Prim-ministrul în exerciţiu. Vlad Filat a menţionat că, în viitorul apropiat, va întreprinde o vizită la TNOB pentru a discuta cu conducerea acestuia şi a identifica un consens în vederea soluţionării problemelor Teatrului.