”Tineri batrini”

"Generaţia celor sensibili” este considerată a fi generaţia Z, pentru concentrarea pe problemele sociale, viaţa sănătoasă şi consumul mai puţin de alcool, se arată într-un material publicat de The Guardian, scrie Ziare.com.

Dar terapeuţii spun că generaţia Z ar putea pierde o mulţime de experienţe de viaţă din cauza atitudinii prea precaute faţă de riscuri.

Potrivit experţilor în sănătate mintală, mulţi tineri aleg din ce în ce mai mult să rămînă într-o zonă de confort a unei reţele mici de prieteni cu gînduri similare, în care o mare parte din activitatea lor socială este virtuală. Deşi acest lucru le poate oferi mai mult control asupra anumitor aspecte ale vieţii lor, poate duce şi la anxietate socială atunci cînd trebuie să interacţioneze cu oamenii offline, au adăugat experţii.

Natalie Phillips, psihoterapeut care lucrează cu copii şi tineri cu vîrste cuprinse între 11 şi 25 de ani, a declarat: "Văd o creştere disproporţionată a referinţelor pentru anxietate socială, anxietate profesională, încredere generală în sine şi probleme de relaţie pentru această generaţie atunci cînd se confruntă cu realitatea de a fi într-un birou, de a fi într-un club de noapte, de a fi într-un pub sau de a fi la o întîlnire".

Remarcile ei au venit după ce un studiu academic, publicat în British Journal of Sociology, a arătat că cei din generaţia Z susţin că beau mai puţin alcool decît părinţii lor, deoarece se simt sub presiune pentru a performa academic, sunt mai conştienţi de sănătate şi nu vor să-şi piardă controlul.

"Am sentimentul că această generaţie poate rata greşelile şi sentimentul de a fi tînăr. Cred că sunt destul de bătrîni înainte de vremea lor", a spus Phillips, adăugînd mulţi dintre tinerii cu care colaborează, care au "zone de confort restrînse” deoarece lucrează de acasă sau interacţionează în mare măsură cu colegii online şi au un număr mic de prieteni, dar cu aceeaşi mentalitate.

"Nu se află în situaţii sociale în aceeaşi măsură în care am fost noi, generaţiile dinaintea lor. Există pericolul ca lumea ta să devină doar interioară, iar asta poate provoca anxietate perpetuată. Lumea exterioară este mult mai înfricoşătoare pentru că nu ai experienţa necesară pentru a te descurca cu asta", a spus psihoterapeutul.

Această tendinţă a fost exacerbată de pandemie, ce a dus la un număr mai mare de tineri care lucrează de la distanţă şi socializează mai rar.

Studiul, intitulat "Mai multe opţiuni... Mai puţin timp în Cultura agitată a Generaţiei sensibile: Individualizarea şi declinul consumului de alcool în rîndul tinerilor adulţi din secolul XXI", a constatat că 70% dintre tinerii chestionaţi au simţit că sunt supuşi unei presiuni mai mari decît părinţii lor, pentru a obţine rezultate bune la învăţătură şi pentru a avea o carieră de succes, lăsîndu-le mai puţin timp pentru distracţii.

Cercetătorii de la universităţile din Kent şi Leeds au chestionat 517 britanici, cu vîrste cuprinse între 18 şi 25 de ani, care s-au descris ca fiind moderați sau nebăutori în 2020. Şapte din 10 respondenţi au spus că au simţit că nu au nevoie să bea atît de mult, deoarece pot avea preocupări mai bune decît generaţia părinţilor lor.

Mulţi au spus, de asemenea, că şi-au redus consumul de alcool din cauza costului în creştere al băuturilor, a datoriilor universitare şi a presiunii de a reuşi în mediul academic şi în viitoarea lor carieră. Cercetătorii au intervievat, de asemenea, grupuri de studenţi care erau membri ai unor societăţi "curate” pentru a înţelege de ce s-au abţinut de la băutură.

Jennifer, membru al grupului de discuţii, a spus: "Suntem foarte conştienţi de lume aşa cum este, de problemele legate de schimbările climatice şi de climatul politic din lume, creînd presiune asupra noastră pentru a face tot posibilul ca lumea să fie un loc mai bun, mai degrabă decît să trăieşti pentru moment şi să te distrezi.”

Jane Darougar, psihoterapeut la Școala de Artă şi Design din Central Saint Martin, a spus că a fost surprinsă să descopere cîţi studenţi au spus că sunt abstinenti.

Darougar a pus acest lucru pe seama gradului de conştientizare a impactului negativ al alcoolului asupra sănătăţii mintale. "Am avut studenţi care au spus: am o anxietate de bază, ştiu că, dacă beau, anxietatea mea va fi la nori a doua zi şi, pur şi simplu, nu mă pot descurca cu asta”, a adăugat ea.

"Îmi amintesc că, atunci cînd eram tînăr, oamenii spuneau că au curaj şi beau ceva înainte să facă ceva care părea puţin înspăimîntător. Cred că asta a dispărut, oamenii nu văd asta ca pe un mod sensibil sau constructiv de a gestiona situaţia", a adăugat ea, conform The Guardian.

Generaţia Z, sau Gen Z, pe scurt, se succede milenialilor (sau Generaţiei Y) şi precede Generaţia Alpha. Naşterea celor din această generaţie a început în anul 1995 şi s-a terminat în anul 2010.

02.06.24 - 01:24
01.06.24 - 12:25
01.06.24 - 12:23
01.06.24 - 12:20
01.06.24 - 12:20
07.06.24 - 15:25
05.06.24 - 15:47
07.06.24 - 13:08
10.06.24 - 12:12
03.06.24 - 01:00
07.06.24 - 13:06
02.06.24 - 01:28
03.06.24 - 01:23
05.06.24 - 00:16
06.06.24 - 00:02