”Terapiile de conversie sexuală” vor fi interzise în Portugalia

Parlamentul portughez a adoptat, Vineri, în primă lectură, mai multe proiecte de lege care extind drepturile persoanelor LGBT+, inclusiv interzicerea „terapiilor de conversie” care vizează schimbarea orientării sexuale sau a identităţii de gen a unei persoane, relatează AFP, potrivit agerpres.

Partidul Socialist de guvernămînt, care deţine majoritatea absolută în Parlament, a propus un text care prevede pedepse de pînă la doi ani de închisoare pentru orice persoană considerată responsabilă pentru practici care „facilitează sau promovează” aceste „terapii”.

Proiecte de lege similare au fost depuse şi de alte partide, iar diferitele texte vor trebui acum fuzionate într-o singură lege înainte de adoptarea ei definitivă.

Parlamentul a adoptat, de asemenea, texte în favoarea autodeterminării de gen în context şcolar.

„Terapiile de conversie” continuă să fie practicate în Europa, a avertizat comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, într-un raport publicat în Februarie.

Organizaţia pentru drepturile omului cu sediul la Strasbourg a îndemnat, aşadar, statele membre să pună capăt acestor practici, care se pot baza pe diferite metode precum electroşocuri, administrare de hormoni şi ritualuri de exorcizare, adesea „în mod legal şi de obicei sub un pretext medical sau religios”.

În Uniunea Europeană, cel puţin „2% dintre persoanele LGBT au suferit astfel de practici şi unui procent de 5% li s-a propus o terapie de conversie”, practici care pot provoca „depresie, anxietate, ură de sine, gînduri suicidare”, potrivit aceluiaşi raport.

Malta a fost prima ţară europeană care a interzis terapiile de conversie în 2016. De atunci, alte cîteva state precum Germania, Grecia, Albania şi Franţa au legiferat în această direcţie, în timp ce alte state au în vedere planuri de interzicere.