Ted Bundy, cel mai odios criminal in serie din toate timpurile

Înainte să înceapă să ucidă a salvat vieţi

Cuceritor. Carismatic. Criminal. În serie. Despre el s-au scris sute de cărţi şi s-au făcut zeci de filme. Anul acesta va apărea un nou lung-metraj care-i va devoala şocanta poveste prin ochii celei care l-a iubit cel mai mult şi n-a bănuit sau n-a vrut să creadă că dincolo de aparenţele unui bărbat fermecător şi inteligent se ascundea unul dintre cei mai odioşi monştri din istoria modernă a omenirii. Numele lui provoacă încă fiori reci pe şira spinării. El a fost Ted Bundy, iar în 2018 va fi interpretat de unul dintre cei mai versatili actori ai tinerei generaţii de la Hollywood, Zac Efron!

Povestit din perspectiva lui Elisabeth Knoepfler, marea iubire a vieţii lui Ted Bundy, filmul va urmări transformarea promiţătorului student la Drept, lăudat de profesori, admirat de colege şi invidiat de colegi, în bestia feroce de mai tîrziu care avea să ucidă în chipuri inimaginabile peste 30 de femei din mai multe state ale Americii.

Pe lîngă faptul că toţi îi profeţeau o viaţă împlinită, cu succes profesional, ba chiar o carieră în politică, şi - de ce nu - o candidatură la postul de guvernator, Ted Bundy a lucrat o bună perioadă şi ca voluntar la un call-center de prevenire a sinuciderilor. Potrivit mărturiilor, colegii şi colegele din acea vreme de la acest job voluntar îşi amintesc că acesta era foarte bun la ceea ce făcea. Una dintre acestea era Anne Rule, viitoare autoare de bestseller-uri privind crimele lui Bundy. Ea îşi aminteşte că acesta obişnuia să o conducă noaptea tîrziu pînă la maşina ei pentru a se asigura că nu păţeşte nimic. Cînd, după mai mulţi ani, a aflat că fostul ei coleg, atît de protector cu ea, a fost arestat, acuzat şi găsit vinovat de zeci de crime atroce, Anne Rule a exclamat stupefiată: ”Ted Bundy a luat vieţi, dar a şi salvat vieţi!”  

Psihologii şi criminologii se întreabă şi astăzi dacă Ted Bundy a exploatat în cel mai diabolic mod posibil perioada petrecută la această linie telefonică destinată prevenirii sinuciderilor pentru a explora vulnerabilităţile oamenilor aflaţi în derivă. Mai departe, oare studiul Dreptului i-a înlesnit calea către înţelegerea felului în care funcţionează mentalul colectiv al autorităţilor şi care sunt psihologia şi modul de operare ale investigatorilor aflaţi pe urma criminalilor din America?

La doar un an după ce ”a salvat vieţi”, a început să ucidă

Metamorfozarea lui Bundy avea să se producă în cel mai straniu mod posibil. La doar un an după ce ”a salvat vieţi”, la centrul de prevenţie a sinuciderilor, el a început să curme vieţi, folosindu-se de farmecul său, dar şi de alte strategii viclene. De pildă, unor viitoare victime le poza drept invalid, rugîndu-le extrem de convingător să-l ajute să urce treptele, în timp ce altora li se prezenta ca şi cînd ar fi fost un poliţist, cîştigîndu-le încrederea, pînă cînd se dădea în vileag, le ademenea în ascunzişul său şi apoi le ucidea cu o cruzime de nedescris. Cînd aceste cazuri s-au înteţit şi numele ”Ted” a început să fie auzit din ce în ce mai des, Poliţia a intervenit.

Dar, din păcate pentru forţele de ordine, a durat cumplit de mult pînă cînd Bundy a fost capturat şi asta pentru că niciodată nu lăsa vreo urmă la scena crimei. Şi, cu toate astea, a hărţuit, violat, torturat şi ucis zeci de femei, de multe ori întorcîndu-se la locul crimei pentru a-şi lua cîte un ”trofeu” acasă, cum a fost cazul tragic al capului unei victime pe care l-a expus în apartamentul său ca şi cînd ar fi fost un artefact pe o mobilă. 

Arestat pentru prima oară pe 16 August 1975, după ce Poliţia l-a surprins plimbîndu-se suspect de încet într-un cartier rezidenţial la volanul maşinii sale Volkswagen Beetle, Bundy avea să evadeze de două ori şi să fie recapturat pînă la execuţia sa pe scaunul electric din 24 Februarie 1989.

După cum se vede, procesul a durat peste un deceniu, timp în care Ted Bundy a comutat de la pledarea nevinovăţiei la cea a vinovăţiei parţiale doar ca să mai cîştige timp pentru a evita inevitabilul: pedeapsa cu moartea.

În momentul în care a început să-şi mărturisească o parte din crime, le-a explicat procurorilor că, pînă la finalul ”spovedaniei”, le va oferi lor şi lumii întregi informaţii preţioase despre cum a devenit un criminal, informaţii care vor ajuta autorităţile să înţeleagă procesul său de transformare. Astfel, Bundy a sporit fascinaţia răului pe care-l întruchipa, rămînînd atît în cultura populară, cît şi în inconştientul colectiv, drept cel mai rafinat criminal în serie din istorie.

Experţii în comportamente deviante i-au consacrat mii de pagini studierii patologiei sale, încercînd şi, pe alocuri, izbutînd să identifice un pattern, un arhetip, în modul său de transformare din om în bestie. Şi în modul său de operare ca ucigaş al cărui singur motiv de a trăi devenise acela de a mai lua viaţa încă unei femei. Iar faptul că s-a oferit să ajute autorităţile să pătrundă în mintea sa scelerată pentru a le facilita înţelegerea mecanismelor terifiante în care funcţionează creierul unui criminal în serie făcea parte probabil tot din jocurile sale diabolice. La nivel ficţional, personajul de film care se apropie cel mai mult de inteligenţa malefică a lui Ted Bundy este nimeni altul decît Hannibal Lecter, interpretat magistral de Sir Anthony Hopkins!

Psihologii şi criminologii care l-au studiat personal pe Bundy sau prin interviuri cred că el a fost un psihopat autentic, incapabil de sentimente de empatie sau remuşcare. Alt diagnostic este ”A.P.D.” – Antisocial Personality Disorder.

Este estimat că el a omorît mai mult de 30 de femei, dar alte surse ridică numărul victimelor la cîteva sute!

Astăzi, la aproape trei decenii de la condamnarea sa la moarte, mitul său diabolic continuă să şocheze şi să genereze noi abordări literare şi cinematografice în încercarea de a-i descifra resorturile cumplitei sale transformări. În acest context a fost anunţată producţia celui mai nou film despre Ted Bundy cu titlul original ”Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile”.

Lung-metrajul va spune povestea celui mai notoriu criminal în serie din istoria omenirii din perspectiva lui Elizabeth Kloepfer, iubita ”de cursă lungă” a lui Bundy. Despre ea se spune că a refuzat să creadă ani de zile ororile pe care le-a comis o viaţă întreagă bărbatul pe care l-a iubit şi alături de care a trăit atîta timp. Regizat de nominalizatul la Oscar Joe Berlinger, filmul îşi propune să aducă lumină asupra transformării lui Ted Bundy, care va fi interpretat de unul dintre cei mai cameleonici actori ai momentului, Zac Efron. Lung-metrajul va fi lansat cel mai probabil în Toamna acestui an.

Sursa: Historia.ro

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42