Sute de pedepse prin biciuire în ultimele şase luni în Afganistan

Cel puţin 274 de bărbaţi, 58 de femei şi doi băieţi au fost biciuiţi în ultimele şase luni în Afganistan, a anunţat Luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), într-un nou raport, informează dpa, potrivit agerpres.

În marea majoritate a cazurilor, pedepsele au fost aplicate pentru astfel de infracţiuni precum Zina (relaţii extramaritale), fugitul de acasă, hoţie, homosexualitate, consum de alcool, fraudă şi trafic de droguri, precizează raportul.

În general, pedepsele au constat din 30-39 lovituri de bici pentru fiecare persoană condamnată.

De asemenea, ONU a înregistrat o execuţie sancţionată judiciar, care a fost efectuată în public şi în prezenţa unor oficiali de rang înalt în Decembrie. Individul a fost condamnat pentru înjunghierea şi uciderea unui bărbat în 2017.

”Pedeapsa corporală este o încălcare a Convenţiei împotriva Torturii şi trebuie să înceteze. ONU se opune cu fermitate pedepsei cu moartea şi încurajează autorităţile de facto să stabilească imediat un moratoriu asupra execuţiilor”, a spus Fiona Frazaer, director al UNAMA Human Rights în Kabul.

Ca răspuns la raportul ONU, Ministerul de Externe al talibanilor a subliniat, într-o scrisoare, că cei condamnaţi au fost pedepsiţi conform legii islamice, adăugînd că pedepsele sunt necesare pentru a asigura securitatea completă şi un mediu sănătos pentru poporul afgan.

”Fiecare sistem politic are propriile standarde şi abordări pentru a se distinge de altele”, a răspuns ministerul taliban. ”Emiratul islamic îşi desfăşoară toate activităţile în lumina religiei sfinte a islamului şi este pe deplin angajat în respectarea acesteia”.