SUPER-BOGAȚII PLANETEI AU CÎȘTIGAT DE DOUĂ ORI MAI MULT DECÎT TOT RESTUL LUMII DE LA ÎNCEPUTUL PANDEMIEI

Oxfam a cerut implementarea unor măsuri de urgență pentru combaterea inegalității din era post-Covid în care diferența dintre veniturile săracilor și cele ale bogaților s-a mărit și mai mult, după ce organizația de caritate a dezvăluit faptul că aproape două treimi din averea acumulată la nivel mondial de la începutul pandemiei au fost încasate de cei mai bogați 1% din populația globală, informează The Guardian.

În raportul Oxfam, publicat special pentru a coincide cu întîlnirea anuală a elitei globale din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, organizația care militează împotriva sărăciei a spus că cei mai bogați oameni ai planetei și-au umplut buzunarele cu încă 26 de trilioane de dolari de la finalul anului 2021.

Această sumă, care le-a revenit persoanelor aflate în top 1% cei mai bogați oameni din lume, reprezintă 63% din totalul cîștigurilor globale. Restul de 99% din populația globală a încasat doar 37% din averea totală acumulată.

Oxfam a mai spus că, pentru prima dată într-un sfert de veac, creșterea celor mai mari averi din lume a fost acompaniată de o creștere a sărăciei extreme, organizația de caritate cerînd introducerea de noi taxe pentru bogații planetei.

Politicile introduse pentru combaterea impactului economic al pandemiei, precum reducerea ratelor dobînzii și achizițiile de active, cunoscute și sub denumiera de „relaxare cantitativă”, a ridicat valoarea proprietăților și a acțiunilor, care de obicei sînt deținute de oamenii înstăriți.

 

Bogații cîștigă 2,7 miliarde de dolari pe zi în timp ce aproape 1 miliard de oameni se confruntă cu foametea

Raportul a spus că pentru fiecare 1 dolar cîștigat de 90% din populația globală, fiecare miliardar a cîștigat aproximativ 1,7 milioane de dolari. Cu toate că în 2022, averile celor mai bogați oameni ai planetei au înregistrat mici scăderi, miliardarii au cîștigat în total 2,7 miliarde de dolari pe zi.

„Realitatea economică din prezent este un afront la adresa valorilor umane fundamentale”, a spus Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam Marea Britanie. „Sărăcia extremă crește pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape 1 miliard de persoane sînt înfometate, dar pentru miliardari fiecare zi e prosperă”.

Conform scrisorii deschise prezentate în fața Adunării Generale a ONU în luna septembrie a anului trecut, mai multe ONG-uri, inclusiv Oxfam, estimau că 19.700 de oameni mor în fiecare zi de foame. scrie Al Jazeera.

„Mai multe crize au împins milioane de oameni pînă la limită, în timp ce liderii nu reușesc să ia acțiune – guvernele trebuie să nu mai lucreze pentru interesele [bogaților]”, a mai spus Sriskandarajah.

„Cum putem accepta un sistem unde cei mai săraci oameni din multe țări plătesc taxe mult mai mari decît super-bogații? Guvernele trebuie să introducă taxe mai mari pentru super-bogați acum”, a spus directorul Oxfam.

 

Cu banii obținuți din taxarea cu 5% a multimilionarilor și miliardarilor s-ar putea scoate din sărăcie 2 miliarde de oameni

Raportul Oxfam le cere guvernelor să introducă imediat taxe unice pe averile celor mai bogați 1%, precum și taxe excepționale pentru limitarea profitului înregistrat în timpul crizei globale a costului ridicat al traiului.

Ulterior, ar trebui să existe o creștere permanentă a impozitelor plătite de bogați, cu cote mai mari pentru multimilionari și miliardari.

În sprijinul programului său de redistribuire a averii, Oxfam a prezentat următoarele date:

  • companiile de energie și cele din industria alimentară și-au dublat profiturile în 2022, plătind 257 de miliarde acționarilor bogați într-o perioadă în care peste 800 de milioane de oameni se confruntă cu foametea;
  • doar 4% din fiecare dolar încasat din plata impozitelor a venit din impozitul pe avere, iar jumătate din toți miliardarii lumii trăiesc în țări în care nu există niciun impozit pe moștenire pe banii pe care bogații îi lasă copiilor;
  • un impozit de pînă la 5% plătit de multimilionari și miliardari ar genera 1,7 trilioane de dolari pe an – destul cît să scoată din sărăcie 2 miliarde de oameni și să finanțeze un plan global de combatere a foametei.

Sursa: digi24.ro