Sunt sau nu diversioniști pro-ruși organizatorii ”Gustarului”?

Știind prea bine cine-i Goran Bregovic, l-au invitat parcă special în perspectiva scandalului

Mihai CONȚIU

Duminică, 20 August, Poliția de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău nu i-a permis intrarea în Republica Moldova interpretului sîrb Goran Bregovic. Adresîndu-se adulatorilor săi moldoveni, printre altele, Bregovic a spus:„Dragii mei prieteni moldoveni! Îmi cer scuze profund pentru că nu am putut cînta astăzi la festivalul de muzică Gustar. Am fost foarte dezamăgiți cînd nu am fost lăsați să intrăm în Republica Moldova prin Aeroportul din Chișinău fără nici o explicație oficială.”

Cînd pomenește că nu i s-a oferit ”nici o explicație oficială”, Bregovic își manipulează cu ipocrizie susținătorii. El, în primul rînd, știa că din anul 2022 avea interdicție de intrare în Republica Moldova.

Interdicția de intrare a sa în Republica Moldova este o consecință a poziției lui publice față de războiul din Ucraina – a susținut la scenă deschisă invazia rusă în Ucraina, ocuparea Crimeei din 2014, a avut, după un an, un concert în Sevastopolul ocupat de ruși, iar anul trecut a concertat la Moscova, în delirul admiratorilor lui ruși, în timp ce interpreta piesa ”Kalașnikov”. ”Eu cred că Vestul a avut dintotdeauna o paranoia și sper ca această paranoia să treacă. Probabil, nişte pastile i-ar ajuta!”, a declarat anticipativ Bregovic, întru susținerea Rusiei, care a declanșat războiul în Ucraina pe 24 Februarie 2022.

Cu toate acestea, Bregovic a zburat spre Chișinău, știind prea bine că va produce un scandal. Sfidare și cinism în modul cel mai evident cu putință!

Problema cea mai mare, însă, nu o constituie Bregovic în sine, ci organizatorii Festivalului ”Gustar”. Din informațiile culese din internet, aflu că Gustar Music Festival este organizat de către Sens Music” în parteneriat cu Rezervația Cultural Naturală Orheiul Vechi. La fel ca și Bregovic, organizatorii Festivalului știau de interdicția pomenită.

Organizatorii festivalului „Gustar” au fost informați din timp că interpretul sîrb avea interdicție să intre în Republica Moldova, decizie luată de autorități încă în anul 2022, a comunicat Poliția de Frontieră. ”Cu privire la cazul mediatizat al unui interpret străin returnat recent din Republica Moldova, menționăm că despre interdicția aplicată din anul 2022 au fost informați din timp organizatorii, pînă la data sosirii acestuia în Republica noastră”, a precizat Poliția de Frontieră, într-un comunicat de presă făcut public Duminică-seară.

În pofida acestor realități cunoscute, organizatorii l-au invitat și trecut pe afișe. În acest caz putem lua în discuție două tipuri de abordări ale organizatorilor – ambele nu doar discutabile, ci și incriminante! În prima variantă, am putea presupune că organizatorii – care știau că Bregovic nu va putea intra în Țară – l-au invitat și trecut pe afișe din rațiuni publicitare, de atragere a cît mai mulți spectatori, chiar dacă el nu putea participa. În ideea unei astfel de abordări, este greu de crezut că organizatorii sunt atît de ignoranți încît să nu fi anticipat scandalul care a urmat, inclusiv la nivel diplomatic. Din aceste considerente, organizatorii festivalului trebuie să fie trași la răspundere.

În cea de-a doua variantă, care este extrem de gravă, putem presupune că organizatorii au recurs la acest demers de impresariat artistic cu bună știință, anticipînd inevitabilul scandal. Aici este vorba despre atragerea furiei rușilor și a moldovenilor care susțin invazia rusă din Ucraina, dar și despre înverșunarea sîrbilor pro-ruși împotriva autorităților moldovenești. Toți aceștia, firește, fiind ”avocații civici și politici” ai lui Bregovic.

În mesajul lui către moldoveni, Bregovic a mai spus: ”Așteptăm cu nerăbdare următoarele întîlniri! Cu dragoste, Goran Bregović", iar acest mesaj, rețineți, a fost făcut public de organizatorii Festivalului „Gustar”.

Scandalul declanșat efectiv din inițiativa bine calculată a organizatorilor Festivalului a cuprins sfera diplomatică moldo-sîrbă, instituțiile mediatice locale și nu numai, precum și un număr considerabil de moldoveni pro-ruși ”revoltați” că autoritățile și-au permis să interzică intrarea în Țară a unui artist de talia lui Bregovic.

În acest context, întreb: Sunt sau nu diversioniști pro-ruși organizatorii ”Gustarului”? Nu s-a autosesizat nici o instituție abilitată? Nu trebuie ca cineva să plătească daunele produse de acest scandal?

P. s. Că Bregovic va susține sau nu un concert în România, în Delta Dunării, la finele acestei săptămîni, este mai puțin important. România nu-i Republica Moldova. În Republica Moldova, un activist pro-Putin ca Bregovic este destul de nociv, dată fiind realitatea că există un număr însemnat de moldoveni cufundați, ca și ”modelul Bregovic”, în ”bezna criminală putinistă”, iar asta și în perspectiva alegerilor locale. (M. C.)