”SUA vor rămîne un aliat solid în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane”

SUA vor rămîne un ''aliat solid'' în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane, a afirmat, Joi, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cu cîteva ore înainte de prima dezbatere între Joe Biden şi Donald Trump, informează AFP.

"Mă aştept ca SUA să rămînă un aliat solid, indiferent de rezultatul alegerilor americane, pentru că aceasta este în interesul SUA în ceea ce priveşte securitatea lor", a declarat Stoltenberg, într-un interviu pentru agenţia de presă franceză.

Întrebat cu privire la afirmaţiile virulente ale fostului preşedinte Donald Trump, care speră să ajungă din nou la Casa Albă la începutul lui 2025, Stoltenberg a subliniat că criticile sale "nu erau îndreptate împotriva NATO, ci împotriva aliaţilor (în cadrul) NATO care nu plătesc suficient".

Această situaţie "s-a schimbat acum", cu 23 din 32 de state ale NATO care alocă cel puţin 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile militare.

"Suntem într-o poziţie mai bună pentru a demonstra că (...) SUA nu duc singure povara" cheltuielilor, a insistat Stoltenberg.

O eventuală revenire la Casa Albă a miliardarului american, foarte critic la adresa NATO pe care l-a calificat drept "depăşit", îngrijorează Bruxellesul şi majoritatea capitalelor europene.

"Nu există nici o garanţie în politică, însă eu mă aştept ca SUA să rămînă un aliat solid", a declarat Stoltenberg, ce se va retrage din funcţia sa pe 1 Octombrie, după zece ani la conducerea NATO.

Succesorul său, actualul prim-ministru olandez Mark Rutte va fi la conducerea Alianţei în timpul alegerilor prezidenţiale americane, pe 5 Noiembrie.