SUA vor contribui cu 3 miliarde de dolari la Fondul verde pentru climă

Vicepreşedinta americană Kamala Harris a anunţat, Sîmbătă, la COP28, în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari a SUA la Fondul verde pentru climă, compensînd anii în care cea mai bogată ţară a lumii nu a mai contribuit la acest Fond, notează AFP.

„Sunt mîndră să anunţ un nou angajament de 3 miliarde de dolari la Fondul verde pentru climă, care ajută ţările în curs de dezvoltare să investească în rezilienţă, energii curate şi soluţii bazate pe natură”, a declarat Kamala Harris, prezentă la COP28, în locul preşedintelui Joe Biden.

Ultima dată cînd Statele Unite au anunţat o contribuţie, în sumă tot de 3 miliarde de dolari la acest Fond a fost în 2014, în mandatul preşedintelui Barack Obama. Între timp, multe alte ţări şi-au reînnoit contribuţiile la Fondul pentru climă, creat în 2010.

”Ne aflăm într-un moment de cotitură. Acţiunea noastră colectivă sau, dimpotrivă, inacţiunea noastră va avea consecinţe pentru miliarde de oameni timp de decenii”, a subliniat Kamala Harris.

Anunţul său, chiar dacă este condiţionat de aprobarea Congresului, era un semnal foarte aşteptat pentru a se spera în aplanarea tensiunilor între Nord şi Sud în ce priveşte finanţarea internaţională, ce constituie un punct major în negocierile de la ONU privind schimbările climatice.

Dacă promisiunea va fi onorată, SUA vor deveni cel mai mare contributor în valoare absolută la Fond, cu 6 miliarde de dolari.

Alte ţări însă, precum Marea Britanie (5,1 miliarde, potrivit ONG-ului NRDC), Germania (4,9 miliarde) şi Franţa (4,6 miliarde), au contribuţii mai mari în raport cu populaţia lor.

Potrivit Fondului, pînă în prezent au fost vărsate peste 4 miliarde de dolari şi 13,5 miliarde au fost promise, dar obiectivul este de a strînge 50 miliarde pînă în 2030.