SUA suspendă pe termen nelimitat manevrele militare cu Georgia

SUA au anunţat, Vineri, că îşi suspendă manevrele militare cu Georgia preconizate pentru sfîrşitul lunii Iulie, în cadrul unei reevaluări complete a relaţiilor cu această ţară din Caucazul de Sud care se apropie de Rusia, relatează AFP.

Manevrele, denumite "Partener nobil", urmau să aibă loc în perioada 25 Iulie - 6 August, dar au fost "amînate pe termen nelimitat", a anunţat Pentagonul într-un comunicat de presă, după adoptarea de către Georgia a unei controversate legi privind "influenţa străină".

SUA au ordonat, în Mai, o reexaminare a întregii lor cooperări cu Georgia şi au anunţat deja sancţiuni vizînd zeci de responsabili georgieni din cauza acestei legi.

În speţă, ”decizia de a amîna aceste manevre are drept cauză falsele acuzaţii ale Guvernului georgian împotriva SUA şi a altor ţări”, afirmă Pentagonul.

Washingtonul asigură astfel că a fost acuzat fals de Tbilisi că ”ar fi împins Georgia să deschidă un al doilea front împotriva Rusiei, cu scopul de a slăbi presiunea asupra Ucrainei, şi că ar fi participat la două tentative de lovitură de stat împotriva partidului aflat la putere”.

Pentagonul nu a făcut nici o precizare cu privire la acuzaţiile georgiene şi nici cînd au fost formulate acestea.

”SUA consideră că nu este momentul potrivit pentru a organiza un exerciţiu militar de mare anvergură în Georgia”, se menţionează în text.

Autorităţile georgiene au promulgat, în 3 Iunie, un text despre "influenţa străină", inspirat dintr-o lege represivă rusă care a dus la manifestaţii uriaşe la Tbilisi timp de mai multe săptămîni şi la critici vehemente din partea ţărilor occidentale.

Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la intrarea în Uniunea Europeană din Decembrie 2023 şi aspiră, de asemenea, să se alăture NATO.

Liderii UE au decis, totuşi, săptămîna trecută, ”oprirea de facto a procesului de aderare în aşteptarea unei schimbări în politica Guvernului de la Tbilisi”.

Ministerul georgian al Apărării şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia Pentagonului de a amîna pe termen nedeterminat exerciţiile militare comune, programate pentru perioada 25 Iulie - 6 August, avînd în vedere ”ampla revizuire a relaţiilor dintre Washington şi ţara caucaziană”, potrivit EFE.