SUA si Rusia la Geneva. Blinken: Rusia are de ales intre diplomatie si conflict. SUA sunt pregatite pentru ambele variante

Vineri a avut loc întîlnirea de la Geneva dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a avut ca scop detensionarea situației de la frontiera rusă cu Ucraina. Șeful diplomației ruse a precizat că SUA vor răspunde săptămîna viitoare, în scris, la cerințele de securitate ale Rusiei. La rîndul său, Blinken a subliniat că există premise pentru o înțelegere reciprocă între Occident și Moscova, dar aceasta depinde de alegerea Rusiei de a opri agresiunea împotriva Ucrainei.

La scurt timp după ce ministrul rus de Externe a încheiat conferința de presă, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA sprijină „în mod ferm” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. 

Blinken: Dacă Rusia trece granița cu Ucraina vom reacționa imediat

Antony Blinken a declarat că cele două părți au convenit să continue discuțiile săptămîna viitoare. Acesta a subliniat că i-a spus omologului rus că NATO că este pregătită să abordeze preocupările de securitate ale Rusiei „în spirit de reciprocitate”.

Diplomatul american a subliniat încă o dată faptul că SUA și aliații din Europa vor reacționa „imediat” la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. 

„Am fost foarte clar că dacă orice forță a Rusiei trece de granița Ucrainei vom reacționa imediat. Înțeleg că Rusia are un plan bine stabilit al atacului. Suntem împreună în acest angajament de a proteja integritatea și suveranitatea Ucrainei și vor exista consecințe majore”, a precizat Blinken.

„Vom continua să fim alături de Ucraina”, a mai spus Blinken. „Dacă ei vor continua să aducă trupe la granița cu Ucraina, vom continua să facem și noi ceea ce facem deja, să sprijinim Ucraina să se pregătească pentru o invazie”, a adăugat acesta.

În același timp, Blinken a amintit că art. 5 al Tratatului care presupune solidaritatea statelor NATO în cazul în care unul dintre membrii alianței este atacat vizează, evident, doar țările membre nu și Ucraina.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Rusia „are de ales între diplomație și conflict, iar SUA sunt pregătite pentru ambele variante”.

Blinken a mai spus că SUA și aliații săi s-au asigurat că Rusia înțelege bine care vor fi consecințele unei eventuale agresiuni asupra Ucrainei. 

„I-am spus lui Lavrov că Rusia trebuie să cugete asupra cauzalității problemelor pe care le ridică acum. După invadarea Crimeii, în 2014, favorabilitatea sa în Ucraina s-a prăbușit, iar dorința ucrainenilor de a adera la NATO a crescut, dar asta din cauza acțiunilor Rusiei.

Înainte de 2014, SUA era în proces de reducere a trupelor din Europa, după aceea a trebuit să le suplimenteze, pentru că aliații NATO au fost îngrijorați de acțiunile Rusiei”, a mai declarat șeful diplomației americane, citat de New York Times.

Blinken a spus că este exclusă schimbarea politicii ușilor deschise asumată de NATO și a evidențiat că, dacă se va dovedi util, Washingtonul este gata pentru un summit între Președinții Joe Biden și Vladimir Putin.

Conform CNN, șeful diplomației de la Washington a mai menționat că întîlnirea cu ministrul rus de Externe „nu a fost o negociere”, ci „un schimb sincer de preocupări și idei”. „I-am clarificat ministrului Lavrov că există anumite probleme și principii fundamentale pe care Statele Unite și partenerii și aliații noștri s-au angajat să le apere”, a mai declarat Antony Blinken.

Lavrov: Am explicat că nu avem de gînd să atacăm Ucraina 

După întrevederea cu șeful diplomației SUA, care a durat aproximativ o oră și jumătate, Serghei Lavrov a ieșit în conferință de presă și a spus că cine pe cine amenință și în ce se pot transforma aceste amenințări este o mare întrebare.

Printre principalele declarații ale ministrului rus de Externe s-au mai numărat: 

  • Am explicat că nu avem de gînd să atacăm Ucraina; 
  • Nu este sfîrșitul dialogului nostru cu SUA;
  • SUA trebuie să ofere răspunsuri scrise la cererile noastre față de Ucraina și NATO pînă săptămîna viitoare;
  • A venit timpul să obligăm Kievul să îndeplinească înțelegerile de la Minsk;
  • I-am cerut Secretarului Antony Blinken să-și exercite influenta asupra Kievului pentru ca acesta să devină mai înțelept;
  • Antony Blinken a promis că săptămîna viitoare va prezenta răspunsul scris la propunerile de securitate ale Federației Ruse;
  • Rusia nu pretinde la zone de influență;
  • Sper la o reducere a emoţiei în raport cu Ucraina după aceste tratative sincere ruso-americane.

Întrebat despre comportamentul Vestului în legătură cu situația din Ucraina, ministrul Lavrov a spus că „este trist că oamenii mari se măsoară care este mai tare, dar nu se gîndesc la cum sa facă lumea mai sigură”.