SUA si Grecia, preocupate de decizia Turciei de a schimba statutul fostei catedrale Sfinta Sofia

SUA s-au declarat ”dezamăgite” de schimbarea statutului de muzeu al fostei catedrale Sfînta Sofia din Istanbul în cel de moschee, cerînd autorităţilor turce să garanteze accesul egal pentru toţi vizitatorii, relatează AFP.

„Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului turc de a schimba statutul Sfintei Sofia”, a declarat purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus. ”Luăm notă de angajamentul Guvernului turc de a garanta accesul la Sfînta Sofia pentru toţi vizitatorii şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem planurile sale de gestionare, astfel încît aceasta să rămînă accesibilă tuturor fără nici o piedică”, a adăugat ea.

La rîndul său, ”Grecia condamnă cu cea mai mare fermitate” decizia instanţei turce care deschide calea transformării fostei catedrale Sfînta Sophia din Istanbul în moschee, a declarat Vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Această alegere ”nu afectează doar relaţiile dintre Grecia şi Turcia. Dar şi relaţiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, UNESCO şi comunitatea mondială în ansamblu”, a adăugat el, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a calificat această decizie drept ”provocare pentru lumea civilizată”. „Naţionalismul de care face dovadă Preşedintele Erdogan duce ţara sa cu şase secole înapoi”, a apreciat ea.

Consiliul de Stat turc a aderat Vineri la cererea mai multor asociaţii, anulînd o decizie guvernamentală din 1934, care conferă fostei catedrale Sfînta Sofia statutul de muzeu şi care se află în patrimoniul mondial.