SUA semnalează problemele din România cu privire la retrocedarea averilor confiscate de la Biserica Greco-Catolică şi evrei

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasă în lume, publicat pe website-ul instituţiei, arată că. în 2022, au continuat să existe relatări despre ritmul lent al restituirii averilor confiscate, în special către Biserica Greco-Catolică şi către comunitatea evreiască din România, transmite agerpres.

”În luna Ianuarie (2022, n. red.), Călin Georgescu, preşedinte onorific al partidului politic Alianţa pentru Unirea Românilor, i-a lăudat pe Ion Antonescu, dictatorul ţării în timpul Holocaustului, şi pe Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul şi liderul Mişcării Legionare, o organizaţie care a adoptat o legislaţie antisemită şi a comis diverse atacuri antisemite, printre care pogromul din Bucureşti din 1941.

În Martie (2022, n. red.), un Tribunal din Bucureşti a revocat condamnarea la închisoare cu suspendare împotriva fostului ofiţer de informaţii Vasile Zărnescu, anterior găsit vinovat pentru negarea Holocaustului, şi, în schimb, a emis un avertisment pe numele lui.

În Februarie (2022, n. red.), prim-ministrul Nicolae Ciucă a înfiinţat un comitet interministerial pentru monitorizarea implementării strategiei naţionale pe doi ani pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului bazat pe ură, pe care Guvernul a adoptat-o”, arată raportul citat.

Documentul mai indică faptul că, în 2022, unele grupuri religioase minoritare, printre care Biserica Greco-Catolică şi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, au continuat să informeze că preoţi şi enoriaşi ortodocşi români le-au blocat accesul la cimitire.

”Au apărut în continuare pe internet materiale care promovează opinii antisemite, care glorifică Mişcarea Legionară, o grupare antisemită fondată în 1927 şi cunoscută şi drept Legiunea Arhanghelului Mihail, şi materiale ce promovează negarea şi relativizarea Holocaustului”, conform raportului citat.

Acesta aminteşte despre un studiu elaborat de Institutul Elie Wiesel în Iulie 2022, potrivit căruia articole publicate online au continuat să susţină că evreii sau Israelul sunt vinovaţi pentru fabricarea de vaccinuri anti-COVID-19 nocive şi că profită de pe urma crizei sanitare. Rezultatele sondajelor sale publicate în 2021 arată că 22% dintre respondenţi sunt de acord cu declaraţia că evreii acţionează pentru a destabiliza societatea, în timp ce 64% sunt în dezacord cu afirmaţia respectivă.

Raportul reaminteşte că legea fundamentală din România interzice limitarea libertăţii de conştiinţă şi libertăţii credinţei şi că ea stipulează faptul că toate religiile sunt independente de stat, iar grupurile religioase dispun de libertatea de a se organiza ”în concordanţă cu propriul statut”.