SUA l-au executat pe Keith Nelson, a cincea executie federala in doua luni

Statele Unite l-au executat – a cincea execuţie federală în două luni – pe Keith Nelson, în vîrstă de 45 de ani, condamnat la moarte după ce a ucis un copil, relatează AFP, scrie news.ro. Lui Keith Nelson i s-a administrat o injecţie letală Vineri, în închisoarea Terre-Haute, au anunţat avocaţii săi.

Nelson a fost declarat mort la ora locală 16.32 (23.30, ora Republicii Moldova) în camera de execuţie a Departamentului Justiţiei de la Terre Haute, în Indiana, după ce i s-a administrat o doză mortală de pentobarbital, folosit în general la anestezie, în pofida unei hotărîri a Justiţiei potrivit căreia injecţiile letale încalcă legea americană, scrie Reuters.

El a fost condamnat în 2003 la pedeapsa capitală cu privire la răpirea unei fete în vîrstă de zece ani care se plimba pe role în faţa casei, în statul Kansas. A violat-o şi apoi a strangulat-o, după care a abandonat cadavrul în statul vecin Missouri.

În Statele Unite, crimele sunt judecate în general de către Tribunale de la nivelul statelor, însă Justiţia federală se ocupă de cazuri grave sau, ca în cazul de faţă, implicînd mai multe jurisdicţii.

Justiţia federală condamnă rar la pedeapsa cu moartea şi execută şi mai rar condamnaţii.

Din 1988 și pînă în 2003, trei condamnaţi au fost executaţi la nivel federal, iar după aceea nici unul, timp de 17 ani.

Însă Guvernul lui Donald Trump, un susţinător înfocat al pedepsei cu moartea, care speră să obţină al doilea mandat la 3 Noiembrie printr-un discurs al fermităţii, a hotărît, în urmă cu un an, să reia execuţiile federale.

În urma unor întorsături juridice, el a reuşit, iar din Iulie execuţia lui Keith Nelson este a cincea, după execuţia, Miercuri, a unui amerindian, Lezmond Mitchell, condamnat tot pentru crimă, în pofida opoziţiei naţiunii navajo.

Administraţia Trump se poate lăuda, astfel, că a executat în două luni mai mulţi condamnaţi decît Administraţiile americane din ultimii 57 de ani.

Pedeapsa cu moartea se află în declin în Statele Unite, unde doar o mînă de state – din Sud – mai recurg la ea. În 2019, au avut loc, în total, 22 de execuţii, iar de la începutul anului au fost executaţi 12 condamnaţi.

Potrivit unor sondaje, susţinerea pedepsei cu moartea a scăzut în rîndul populaţiei americane, însă rămîne puternică în rîndul alegătorilor republicani.