SUA impun sanctiuni impotriva mai multor responsabili chinezi

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat Miercuri, în unanimitate, un text ce prevede sancţiuni automate împotriva responsabililor chinezi care încalcă obligaţiile internaţionale ale Chinei în favoarea autonomiei Hong Kong-ului. Textul diferă uşor faţă de cel aprobat deja, tot cu unanimitate de voturi, de Senat, la 25 Iunie, astfel încît va fi trimis spre validare încă o dată în Camera superioară, chiar în cursul zilei de Joi, urmînd ca ulterior să fie promulgat de Preşedintele Donald Trump.

Proiectul de lege a fost promovat şi susţinut atît de republicani, cît şi de democraţi, decişi să crească presiunea asupra Beijingului în plus faţă de măsurile comunicate deja de Guvernul american, după ce China a anunţat o lege, promulgată Marţi, prin care să preia controlul asupra securităţii fostei colonii britanice.

Beijingul a declarat Joi că ”deplînge şi se opune ferm” votului din Camera Reprezentanţilor.

”Hong Kong, inclusiv legea securităţii naţionale, sunt exclusiv afaceri interne ale Chinei, nici o ţară nu se poate amesteca”, a reacţionat în faţa presei un purtător de cuvînt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Potrivit senatorului democrat Chris Van Hol, unul dintre iniţiatori, versiunea aprobată de Camera Reprezentanţilor ”cuprinde modificări tehnice minore faţă de textul adoptat săptămîna trecută”.

”Vom merge în hemiciclu pentru a cere Senatului să adopte noua versiune imediat”, a adăugat el pe Twitter.

Textul ar permite Washingtonului să impună sancţiuni oricărei entităţi sau persoane care contribuie direct la încălcarea obligaţiilor Chinei.

Iniţiatorii dau ca exemplu în acest sens lideri ai Partidului Comunist Chinez responsabili de impunerea unei legi a securităţii naţionale în Hong Kong, sau unităţi de Poliţie implicate în reprimarea manifestanţilor din acest teritoriu.

Băncile care ar efectua tranzacţii semnificative cu persoanele sau entităţile sancţionate ar fi, la rîndul lor, vizate de măsuri punitive.

SUA au revocat la sfîrşitul lunii Mai statutul comercial preferenţial al Hong Kong-ului, iar secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat Miercuri că nu sunt excluse noi măsuri.

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a denunţat Miercuri gestionarea laşă de către Donald Trump a crizei din Hong Kong, promiţînd să înăsprească, dacă va fi ales Preşedinte, reacţia Statelor Unite împotriva încălcării drepturilor omului.