SUA au achiziționat 210.000 de tone de grîu din UE

Mai mulţi cumpărători din SUA au achiziţionat recent aproximativ 210.000 de tone de grîu din Uniunea Europeană, grîu care, potrivit traderilor, ar urma să provină din Polonia şi Germania, transmite Reuters, potrivit agerpres

Traderii susţin că achiziţiile ar urma să implice un număr total de cinci livrări din Polonia şi două din Germania, fiecare dintre ele pentru o cantitate de aproximativ 30.000 de tone de grîu. Livrările se vor derula în principal între lunile Mai şi August.

„În condiţiile în care preţurile pentru grîul european sunt la cel mai redus nivel din ultimele 22 de luni, calculele comerciale lucrează în prezent în favoarea grîului din UE pe piaţa din SUA”, a spus un trader.

Există în continuare interes pentru achiziţionarea de grîu din UE, susţin traderii, care adaugă că există cumpărători americani interesaţi de livrări de aproximativ 30.000 de tone de grîu în lunile Iunie şi alte 30.000 de tone în luna August.

În ultimele luni, SUA au ajuns în situaţia rară în care sunt nevoite să importe grîu din Europa, după ce seceta a afectat culturile agricole, împingînd în sus preţurile pe piaţa locală. Cel puţin două nave încărcate cu grîu din Polonia au ajuns în Florida în acest an şi multe alte livrări sunt aşteptate în lunile următoare.

Aceste rare importuri de grîu sunt o lovitură pentru SUA, care în ultimele decenii şi-a pierdut importanţa pe piaţa mondială a grîului în defavoarea Rusiei, care acum este cel mai mare exportator mondial. Seceta de anul trecut a afectat livrările de cereale pe rîul Mississippi, astfel că a devenit mai scump să transporţi cereale pe calea ferată.

Vremea nefavorabilă înseamnă şi că un număr record de fermieri americani ar putea să renunţe să mai cultive grîu, ceea ce ar face importurile mai profitabile.