STAREA DE URGENTA, PRELUNGITA CU 45 DE ZILE

Natalia Gavrilița: Avem nevoie și în continuare de pîrghii și instrumente ce pot permite luarea unor decizii rapide și eficiente

Începînd cu data de 24 iunie curent, starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova se prelungește pentru încă 45 de zile. Decizia a fost aprobată, astăzi, cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului. În plenul Parlamentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit despre păstrarea pericolului la adresa securității regionale și naționale, evidențiind, totodată, importanța oferirii Guvernului a unor pîrghii necesare pentru gestionarea crizelor generate de războiul din Ucraina.

Prim-ministra a menționat că, dacă la începutul perioadei stării de urgență, eforturile au fost canalizate spre gestionarea crizei refugiaților, care s-a suprapus peste criza energetică și cea sanitară, în lunile care au urmat a fost nevoie de consolidarea instituțiilor și oferirea unor soluții prompte pentru asigurarea securității alimentare, gestionarea lanțurilor logistice și realizarea conexiunilor comerciale. În această perioadă, Guvernul și Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) au aprobat decizii importante care au vizat securitatea frontierei, ordinea publică, gestionarea fluxului de refugiați, acordarea unor facilități financiare și sociale cetățenilor ucraineni, dar și asigurarea energetică a țării.

„M-am angajat în fața Parlamentului că Guvernul, prin intermediul CSE, va acționa într-un mod transparent, iar derogările pe care le va face de la cadrul legal vor fi proporționale și necesare pentru depășirea situației de urgență. Mi-am îndeplinit această promisiune și voi continua să o respect. În condițiile actuale, în care se păstrează riscuri în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere, prelungirea stării de urgență este importantă pentru a dispune de posibilitatea de intervenție promptă în vederea asigurării tuturor consumatorilor cu resurse energetice”, a spus Natalia Gavrilița.

De asemenea, potrivit prim-ministrei, prelungirea războiului din Ucraina afectează și alte procese vitale pentru Republica Moldova, cum ar fi infrastructura de transport, iar situația impredictibilă din țara vecină poate conduce în orice moment la o nouă creștere a fluxului de refugiați. „Monitorizăm în permanență situația în scopul prevenirii și anticipării efectelor care pot amenința aspectele vieții sociale, economice, dar și securitatea Republicii Moldova. Avem nevoie și în continuare de instrumente ce pot permite luarea unor decizii rapide și eficiente”, a subliniat prim-ministra.

Acțiunile de viitor se vor axa, după caz, pe alocarea mijloacelor financiare, simplificarea procedurilor de control vamal, sincronizarea activității posturilor în vederea fluidizării traficului la frontieră. Pentru a identifica cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor existente, autoritățile de la Chișinău rămîn în contact permanent cu partenerii externi. „Un gînd aparte de mulțumire adresez Uniunii Europene, statelor sale membre și mai ales României, cu care am inițiat deja procedurile necesare pentru fluidizarea fluxului de marfă și călători. Împreună vom reuși să rezolvăm inclusiv problemele de acest gen”.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită de Parlament la data de 24 februarie 2022, fiind prelungită, ulterior, pe o perioadă de 60 de zile.

Sursa: gov.md