Săptămîna viitoare, Blinken se deplasează în China

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămîna viitoare la Beijing şi Shanghai, în încercarea de a atenua tensiunile şi de a stabiliza relaţiile dintre Statele Unite şi China, transmite Duminică dpa, potrivit Agerpres.

Discuţiile, care vor avea loc de Miercuri pînă Vineri, vizează ”întărirea canalelor de comunicare şi reducerea riscului de calcul greşit şi conflict”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat.

”Blinken va prezenta, în mod clar şi sincer, preocupările noastre privind probleme mergînd de la drepturile omului, practici economice şi comerciale neloiale pînă la consecinţele economice globale ale supra-capacităţii industriale a Chinei, dar şi preocupările noastre profunde legate de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei”, a afirmat responsabilul american.

Semnalele arată spre o destindere între Statele Unite şi China, a menţionat el.

Preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întîlnit în Noiembrie, în California, după un an de absenţă a comunicărilor. Întrevederea lor a fost urmată de discuţii între membri ai celor două Guverne la cel mai înalt nivel.

Secretarul de stat al Trezoreriei, Jenet Yellen, s-a deplasat, în cursul acestei luni, în China, pentru discuţii cu reprezentanţi ai unor companii americane şi cu oficiali guvernamentali chinezi.

Potrivit oficialului, SUA şi China se află într-o situaţie mult diferită faţă de acum un an, cînd relaţiile bilaterale atinseseră un nivel minim.