Specialistii din Romania participa la WorldSkills International 2019
Reprezentanții României au plecat în Kazan (Rusia) pentru participarea la cea de-a 45-a ediție a Campionatului Mondial de Meserii, competiție scopul căreia este promovarea profesională și care contribuie la dezvoltarea învățămîntului profesional și tehnic. Echipa română este reprezentată de patru specialiști: Dorinel-Ionuț Bobirnac, Corina Rus, Manuel Ilie Dorca și Costin-Tudor Gadei. Astfel, Manuel Ilie Dorca va lupta în categoria „Tehnologii Web”. Lucrul cu tehnologiile web este o competență cheie într-o lume în care toate afacerile se află și online. Este, de asemenea, una dintre cele mai complexe și mai diverse dintre toate meseriile.
Web designerii și dezvoltatorii vor stabili mai întîi o relație profesională cu clienții pentru a dezvolta o înțelegere profundă a cerințelor pentru site-ul lor. Designul și abilitățile de comunicare puternice, împreună cu înțelegerea publicului țintă, a piețelor și a tendințelor, sunt esențiale. În timpul procesului de dezvoltare, web designerii și dezvoltatorii creează baze de date, construiesc programe, precum și site-uri de testare și depanare.
Corina Rus va reprezenta România în categoria „Design grafic”. Design-ul Grafic este procesul de comunicare vizuală și de rezolvare a problemelor prin utilizarea tipografiei, fotografiei și ilustrației. Designerii de grafică creează și combină simboluri, imagini și text pentru a forma reprezentări vizuale ale ideilor și mesajelor. Ei folosesc tehnici de tipografie, arte vizuale și tehnici de aspect pentru a crea compoziții vizuale. Utilizările uzuale ale designului grafic includ designul corporativ (logo-uri și branding), designul editorial (reviste, ziare și cărți), designul de mediu sau designul de mediu, publicitatea, designul web, designul de comunicare, ambalarea produselor și siglele.
Dorinel-Ionuț Bobirnac și Costin-Tudor Gadei vor lupta în categoria „Mecatronica”. Mecatronica include mecanica, pneumatica, sistemele controlate electronic, programarea, dezvoltarea robotică și sistemele. Este de datoria tehnicianului mecatronist să combine aceste domenii pentru proiectarea, construirea, întreținerea și repararea echipamentelor automate și programarea sistemelor de control. Pe lîngă liniile de asamblare dintr-o fabrică, mecatronica este folosită în orice, de la mașinile de îmbuteliere pînă la casele de marcat și benzile pe care ne punem produsele în supermarket.
Întreaga echipă a României deja și-a demonstrat capacitățile, obținînd rezultate remarcabile în cadrul competițiilor naționale.
Inițiată în 1946, mișcarea WorldSkills (www.worldskills.org) este astăzi prezentă în 76 de țări, pe toate continentele locuite (Europa, America de Nord, Centrală și de Sud, Asia, Australia, Africa). Scopul mișcării este de a promova performanța în meserii, prin intermediul competițiilor, al elaborării de standarde profesionale înalte și al schimbului de informație în domeniul bunelor practici în pregătirea profesională. În prezent, există 50 de meserii pentru care WorldSkills organizează competiții mondiale din doi în doi ani și pentru care sunt elaborate și actualizate standarde internaționale.
Cea de-a 45-a ediție a Campionatului Mondial de Meserii (WorldSkills International) se desfășoată în premieră în Rusia. În perioada 22-27 August, cei peste 1.300 de specialiști din peste 66 de țări vor lupta în 56 de categorii. Sloganul campionatului: „Viitorul este în mîinile tale”.
Mascota oficială a WorldSkills International 2019 reprezintă un băiat cu numele Almaz și o fetiță cu numele Altyn – doi tineri profesioniști care, potrivit legendei, reușesc în toate domeniile științei, tehnologiilor și artei și dispun de toate abilitățile necesare pentru a obține succes. Mascota întruchipează tinerețea, prietenia, profesionalismul și inteligența.