SONDAJ

Igor Dodon are cele mai mari șanse să cîștige alegerile prezidențiale

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile prezidențiale, Igor Dodon ar obține cele mai multe voturi. Sînt datele sondajului sociologic „Vox Populi, octombrie 2020 -Situația sociopolitică din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, realizat și prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Potrivit studiului, aproape 42 la sută din cetățenii deciși l-ar vota pe Igor Dodon pentru al doilea mandat de președinte al țării. Maia Sandu ar acumula 24,5 la sută din voturi, iar pe locul trei s-a clasat Andrei Năstase cu 12,2%.

În comparație cu datele aceluiași sondaj prezentat în luna septembrie, numărul susținătorilor care și-ar da voturile pentru Igor Dodon este în creștere, iar pentru Maia Sandu – în scădere.

Astfel, dacă în septembrie 41,6% din respondenții deciși au declarat că îl vor vota pe Dodon, în octombrie – această cifră se ridică la 41,7%. În schimb Maia Sandu pierde din voturi. Dacă în septembrie 26% din cetățenii deciși au declarat că o vor susține pe Sandu, în octombrie numărul votanților pentru liderul PAS ajunge la 24,5%, în scădere cu 1,5%.

Ancheta sociologică s-a desfășurat, în perioada 26 septembrie – 8 octombrie, pe un eșantion de 1167 de respondenți, cu o eroare maximală de 3 %.

 

În turul doi al alegerilor prezidențiale Igor Dodon o va devansa pe Maia Sandu

Igor Dodon va cîștiga cu o diferență de peste 9% în fața Maiei Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale. Datele sînt prezentate în sondajul sociologic „Vox Populi, octombrie 2020 – Situația sociopolitică din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Potrivit studiului, dacă în turul doi al alegerilor prezidențiale vor accede actualul președinte și liderul PAS, Igor Dodon va fi votat de 54,6% din alegători, iar Maia Sandu – de 45,4%. Sondajul mai indică și asupra creșterii diferenței de vot între Dodon și Sandu în cazul în care cei doi politicieni se vor întîlni în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Astfel, dacă în septembrie 54,2% din respondenți au declarat că își vor da votul pentru Igor Dodon în turul doi, atunci în octombrie numărul acestora crește pînă la aproape 54,6%. Pentru Maia Sandu în septembrie au declarat că vor vota în turul doi 45,8%, iar în octombrie – 45,5%.

Ancheta sociologică s-a desfășurat, în perioada 26 septembrie – 8 octombrie, pe un eșantion de 1167 de respondenți, cu o eroare maximală de + 3,0%.

 

PSRM va obține cele mai multe voturi în eventualitatea unui scrutin parlamentar

PSRM ar obține cele mai multe mandate în Legislativ, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare. Datele sînt prezentate în sondajul sociologic „Vox Populi, octombrie 2020 – Situația sociopolitică din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale”, prezentat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Conform rezultatelor cercetării, în eventualitatea unui scrutin parlamentar duminica viitoare, cinci partide acced în forul legislativ al țării, iar cele mai multe voturi sînt acordate Partidului Socialiștilor.

Astfel, pentru PSRM ar vota 39,7% din cetățenii care și-au formulat opțiunea electorală. PAS ar obține 22,3% din sufragii, Partidul Șor – 10,8%, Partidul Nostru – 10,4% din voturi și PPDA – 6,1%. Conform sondajului, PDM, PCRM și Pro-Moldova nu vor atinge pragul electoral de 5% pentru a accede în Parlament.

Ancheta sociologică s-a desfășurat, în perioada 26 septembrie – 8 octombrie, pe un eșantion de 1167 de respondenți, cu o eroare maximală de 3,0%.

Sursa: a-tv.md