Sondaj IMAS

PSRM și PAS sînt partidele preferate ale moldovenilor

PSRM și PAS sînt partidele preferate ale moldovenilor, arată datele ”Barometrului Socio-Politic”, prezentat de Compania IMAS.

Cele doua formațiuni politice apar pe picior de egalitate în rîndul cetățenilor care au declarat că au un partid preferat - cu cîte aproape 40%. Alți 6,7% din respondenți preferă Partidul ”Șor”; 3,8% - PPDA și 2,7 - Partidul Nostru.

Conform sondajului, 33% din respondenți au menționat că au un partid preferat, iar 66 - că nu. Un procent nu a știut ce să răspundă la această întrebare.

 

Dacă ar fi anticipatele, PAS, PSRM și PP “ȘOR” ar accede în Parlament

Trei partide politice ar accede în Legislativ, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Este vorba despre PAS, PSRM și PP „ȘOR”.

Potrivit studiului, PAS ar obține 42,5% din voturile celor deciși, PSRM – 32,7%, iar PP „ȘOR” ar accede în Parlament cu votul a 7,1 la sută din cetățenii, care au o opțiune de vot.

Sondajul mai arată că în ultimele trei luni, intenția de vot pentru PAS a scăzut cu 6 puncte procentuale (p.p.), pe cînd socialiștii au crescut cu 3 p.p. În cazul celorlalte formațiuni politice, situația aproape că a rămas neschimbată.

 

58 la suta din populația țării nu este mulțumită de activitatea președintelui

58 la suta din populația țării nu este mulțumită de activitatea președintelui Maia Sandu.

Alte 35% din persoanele chestionate susțin că sînt mulțumite, iar 7% - nu au știut ce să răspundă.

Conform aceluiași sondaj, 81% dintre cetățeni afirmă că Maia Sandu nu a schimbat lucrurile spre bine de cînd a preluat mandatul de președinte de țară și doar 13 % spun că aceasta a reușit să schimbe situația spre bine. Alte 6% din persoanele chestionate nu au avut un răspuns la această întrebare.

 

Moldovenii vor ca Maia Sandu să renunțe la anticipate și să se concentreze pe probleme mult mai serioase

Cetățenii Republicii Moldova așteaptă ca președintele țării, Maia Sandu, să se concentreze pe probleme mult mai serioase, decît alegerile parlamentare anticipate.

Respondenții au fost întrebați “Ce ar trebui să facă Președintele Maia Sandu pentru ca cetățenii să nu fie afectați de efectele pandemiei și de instabilitatea politică din țară?”.

Cei mai mulți cetățeni, 42 la sută, au spus că șeful statului trebuie să renunțe la alegerile anticipate și să se concentreze pe rezolvarea problemelor sanitare, sociale, economice. 27 % vor ca Maia Sandu să insiste pentru a fi votat un Guvern care să administreze criza sanitară și doar 23 la sută au spus că ar trebui să insiste pe declanșarea anticipatelor.

 

80% din Moldoveni așteaptă ca președintele să se implice direct în gestionarea crizei pandemice

Aproape 80 % din populația țării susține că președintele Maia Sandu trebuie să se implice direct în gestionarea crizei pandemice. Datele se conțin în ”Barometrul Socio-Politic”, prezentat de Compania IMAS.

În același timp, 18% din respondenți spun că șeful statului nu ar trebui să intervină în acest proces, iar 3% - nu au avut un răspuns.

Conform aceluiași sondaj, 58% din persoanele intervievate afirmă că nu sînt mulțumite de modul cum se implică Sandu în administrarea crizei sanitare generată de COVID-19. 32% se declară mulțumite, iar 10% nu au știut sau nu au vrut să răspundă la această întrebare.

Sondajul a fost efectuat la comanda Public Media, în perioada 09 – 23 martie, pe un eșantion de 1115 respondenți, marja de eroare fiind de ±3%.

 

Cei mai mulți moldoveni vor rezolvarea crizei pandemice, dar nu anticipate

Rezolvarea crizei pandemice este o prioritate pentru Republica Moldova, dar nu alegerile anticipate. De această părere sînt 66 la sută dintre respondenții. Totodată, doar 29 la sută din cetățeni au spus că totuși anticipatele trebuie să fie o prioritate.

Cea mai mare parte a respondenților, 40 la sută, mai spun că vor numirea unui nou Guvern de cei care pot asigura majoritatea în Parlament, fără a avea alegeri anticipate. 36% au spus că anticipatele trebuie organizate cît mai repede, iar 14 la sută consideră că actualul Guvern interimar trebuie să administreze situația din țară.

 

Anticipate doar cu respectarea Constituției

Alegerile parlamentare anticipate trebuie organizate doar cu respectarea Constituției Republicii Moldova.

Astfel, 62% dintre respondenți au declarat că alegerile anticipate trebuie declanșate cu respectarea Constituției și doar 27 % spun că trebuie să ajungem la alegeri anticipate chiar dacă asta se va face cu unele încălcări ale Legii supreme.

 

Numărul pesimiștilor a crescut, iar echipa optimiștilor a înregistrat o scădere bruscă

Scade numărul moldovenilor, care sînt de părerea că peste un an vor trăi mai bine. În ultimele trei luni, numărul pesimiștilor a crescut considerabil, iar echipa celor optimiști a înregistrat o scădere bruscă.

Participanții la sondaj au fost întrebați cum cred că vor trăi peste un an. Dacă la începutul acestui an, 44 la sută dintre respondenți au fost optimiști, deja în martie ponderea acestora a scăzut pînă la 35%. Pe de altă parte, a crescut numărul moldovenilor care sînt pesimiști și nu mai cred că peste un an vor trăi mai bine. Astfel, în ianuarie 15% dintre cetățeni s-au declarat pesimiști, iar în martie – 25%.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-23 martie, la comanda Public Media. La sondaj au participat 1115 de respondenți, marja de eroare fiind de 3%.

Sursa: politics.md