SONDAJ IDATA
Fiecare al doilea moldovean are încredere în Președintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației, arată datele Barometrului Electoral 2020, prezentat luni, 6 aprilie, de iData.
Conform studiului, în Igor Dodon au încredere 46,2 la sută dintre cetățeni. Președintele este urmat în topul încrederii de premierul Ion Chicu – cu 25,3 la sută. Peste 21 la sută dintre persoanele chestionate au declarat că au încredere în liderul PAS, Maia Sandu.
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, se situează pe locul patru în topul încrederii în politicieni – cu 17,7%, urmează președintele Parlamentului, liderul PSRM Zinaida Greceanîi – cu 12,4%.
Liderul PDM, Pavel Filip, se bucură de încrederea a 12,1 la sută dintre respondenți. Cu același scor în topul încrederii este cotat și liderul PPDA, Andrei Năstase.
Guvernul Chicu, Sandu sau Filip? Moldovenii consideră că echipa lui Ion Chicu se descurcă cel mai bine în gestionarea crizei
Guvernul condus de Ion Chicu se descurcă cel mai bine în gestionarea crizei provocată de COVID-19, susțin cetățenii chestionați de compania iData în cadrul unui sondaj telefonic.
Invitați să facă o comparație cum s-ar fi descurcat într-o asemenea criză guvernele Filip, Sandu și Chicu, 30,8 la sută dintre persoanele chestionate au spus că cel mai bine criza este gestionată de Executivul condus de Ion Chicu. De două ori mai puțin, adică 15,7 la sută – cred că Guvernul Sandu s-ar descurca cel mai bine, iar 14,9 la sută – Guvernul Filip.
Alți aproape 40 la sută dintre intervievați susțin că nu știu sau nu răspund.
Aproape 80% dintre moldoveni sînt de acord cu Igor Dodon că diaspora trebuie să achite polița medicală
Majoritatea covîrșitoare a moldovenilor susține inițiativa președintelui țării Igor Dodon, ca diaspora, care revine acasă în perioada de urgență, să achite polița medicală.
Potrivit unui sondaj realizat de iData, 76,3% dintre respondenți au căzut de acord cu șeful statului. Nu au susținut inițiativa doar 20,1 la sută dintre participanții la sondaj, iar restul, 3,6%, au spus că nu au nicio părere la acest subiect.
Moldovenii cred că țara se va confrunta cu o criză economică provocată de COVID-19
Moldova se va confrunta cu o criză economică provocată de COVID-19. De această părere sînt 86 la sută dintre persoanele chestionate de către compania iData, care a prezentat rezultatele unui sondaj telefonic, realizat săptămîna trecută.
Alți aproape 46 la sută dintre respondenți susțin că va crește rata șomajului, iar 37 la sută – că se vor colecta mai puține impozite. 35,4 la sută dintre persoanele chestionate cred că în urma pandemiei vor scădea veniturile populației, iar aproape 34% - că vor crește prețurile la produsele alimentare.
Peste 32 la sută dintre cetățenii intervievați susțin că pandemia va avea un impact psihologic negativ asupra populației.
Sistemul de sănătate din Moldova este suficient de pregătit pentru a face față creșterii numărului de COVID-19
Peste 47 la sută dintre respondenții unui sondaj telefonic realizat de iData susțin că sistemul medical din Moldova este pregătit într-o mare și anumită măsură să facă față creșterii numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.
Conform cercetării, 8,1 la sută dintre cei intervievați cred că sistemul medical este pregătit într-o mare măsură să facă față pandemiei, iar 39,2 la sută – într-o anumită măsură. În același timp, 30,6 la sută spun că spitalele din Moldova sînt pregătite într-o măsură mică să facă față cerințelor impuse de pandemie, iar 16,3 % - că nu sînt pregătite deloc.
Cei mai mulți moldoveni sînt mulțumiți de acțiunile ministerului Sănătății și a Președinției în lupta cu COVID-19
Moldovenii sînt mulțumiți de acțiunile autorităților în lupta cu virusul de tip nou. Potrivit unui sondaj realizat de iData, 43% din respondenți au declarat că sînt mulțumiți de competența profesională a Ministerului Sănătății și a Președinției.
Totodată, 38,6 la sută din cetățeni au declarat că sînt mulțumiți de acțiunile Guvernului în perioada de criză, iar măsurile Comisiei pentru Situații Excepționale au fost apreciate de 35,2% din participanți la studiu.
Sondajul a fost realizat în perioada 30 martie – 4 aprilie, în 381 de localități din țară. Datele au fost colectate la telefon. Marja de eroare este de 3 procente.