SONDAJ: ACTIVITATEA PRIMARULUI ION CEBAN, CEL MAI BINE APRECIATA

Activitatea primarului general al capitalei, Ion Ceban, este cel mai bine apreciată de cetățeni. În cadrul unui sondaj sociologic realizat de Compania [imas], întrebați cum apreciază activitatea lui Ion Ceban, 52,9% din respondenți i-au dat note între 7 și 10. La aceeași întrebare, care o viza pe președinta Maia Sandu, note între 7 și 10 i-au dat 43,3% dintre respondenți. Încheie topul președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, cu 38,6% din respondenți care i-au apreciat înalt activitatea. Vladimir Voronin, Ion Chicu și Ilan Șor completează următoarele trei poziții. Clasamentul este încheiat de Pavel Filip, Dinu Plîngău și Vlad Bilețchi.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul general [imas], Doru Petruți, a declarat că circa 40% din respondenții sondajului apreciază pozitiv activitatea Partidului Acțiune și Solidaritate, 35% apreciază activitatea BECS, iar 32% – activitatea Partidului Politic Șor. Gradul de apreciere a activității PAS în noiembrie, față de iunie, a scăzut cu 9 puncte procentuale, iar a BECS a scăzut nesemnificativ, cu 1 punct procentual. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, circa 31% ar vota cu PAS, iar 29,3% cu BECS. Nu ar vota circa 8%, iar 12,7% nu au știut sau nu au vrut să răspundă la întrebare.

De asemenea, respondenții au fost întrebați ce notă ar da actualei guvernări pentru primele luni de activitate. Astfel, note între 1 și 5 au dat 34% din respondenți. 24% din respondenți au apreciat prestația guvernării cu note de 5 și 6, iar 23% – cu 7-8. 10% au dat note de 9 și 10.

Majoritatea consideră că cele mai mari realizări ale Guvernului Gavrilița țin de mărirea salariilor și pensiilor, găsirea surselor alternative de gaz sau lupta cu corupția. Principala nemulțumire legată de Guvernul Gavrilița este mărirea prețurilor, în special a prețului la gaze naturale și carburanți. 76% din respondenți consideră că Moldova trebuie să cumpere gaz mai ieftin de la ruși, acceptînd și alte condiții, iar 14% au spus că sînt de acord ca Moldova să cumpere gaz mai scump din țări europene.

Îngrijorările legate de pandemie rămîn mari și foarte mari la peste 50% dintre respondenți. Iar autoritățile par depășite de situație, cred majoritatea respondenților. În context pandemic, 77% dintre ei sînt de acord să poarte masca în publice închise și mijloace de transport, același procentaj nu este de acord cu vaccinarea obligatorie a copiilor de la 12 ani.

Cît privește președinta Maia Sandu, cea mai mare realizare menționată ține de îmbunătățirea relațiilor cu Uniunea Europeană, urmată de lupta cu corupția, majorarea pensiilor și salariilor, ordinea în justiție. 81% din respondenți spun că în foarte mica sau mica măsură viața lor s-a schimbat în bine de cînd Maia Sandu a devenit președinte. Totuși, 51% consideră că în perioada următoare președinta va avea mai multe realizări.

În altă ordine de idei, 39% din respondenți afirmă că numirile în funcții de conducere la diferite instituții se fac pe baza relațiilor de rudenie sau cumetrim cu persoane aflate astăzi la putere, alte 24% cred că numirile se fac pe criterii politice, iar 22% consideră că numirile se fac pe baza profesionalismului fiecărui candidat. Doar 13% sînt de părere că se respectă legea în cadrul respectivelor numiri.

28% din respondenți sînt de părere că lucrurile merg în țară într-o direcție bună, iar 66% cred că direcția este greșită. 47% sînt mulțumiți și foarte mulțumiți de modul în care trăiesc, iar 51% sînt deloc mulțumiți sau nu prea mulțumiți. Potrivit lui Doru Petruți, comparațiile cu anii precedenți, spre regret, nu arată bine, sînt 42% din populație care spun că trăiesc ceva mai prost sau mult mai prost decît în anul precedent, în timp ce 21% spun că viața lor totuși s-a îmbunătățit. De asemenea, 33% au speranțe că peste un an lucrurile vor fi mai bine, cealaltă parte afirmă că așteptările lor sînt mai curînd de ordin negativ.

Sondajul derulează pe teritoriul Republicii Moldova și nu include opiniile și opțiunile cetățenilor din diaspora. De aceea, cei care doresc să compare rezultatele studiilor socio-politice realizate în Moldova, ar trebui să compare cu rezultatele de la alegeri înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova și nu cu rezultatele care include și diaspora, a remarcat directorul general [imas], Doru Petruți.

Sondajul a fost realizat prin metoda față în față, în perioada 23 octombrie-15 noiembrie. La acesta au participat 893 de respondenți din 78 de localități. Marja de eroare este ±3,3%. Comanditarul Sondajului etse Compania de Consultanță Public Media.

Sursa: IPN