Soldaţi israelieni în Gaza care se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Soldaţii israelieni au postat fotografii şi videoclipuri în care se joacă cu lenjerie intimă găsită în casele palestinienilor, creînd o imagine disonantă a războiului din Gaza, unde foametea iminentă intensifică a accentuat reexaminarea pe plan mondial a ofensivei israeliene, relatează Reuters.

Într-o înregistrare video, un soldat israelian stă într-un fotoliu într-o cameră din Gaza, rînjind, cu o armă într-o mînă, în timp ce în cealaltă mînă ţine atîrnată peste gura deschisă a unui camarad întins pe o canapea o piesă de lenjerie intimă din satin alb.

Într-o altă înregistrare, un alt soldat stă cocoţat în vîrful unui tanc ţinînd în braţe un manechin feminin îmbrăcat într-un sutien negru şi cu o cască pe cap. Soldatul spune: "Am găsit o soţie frumoasă, o relaţie serioasă în Gaza, o femeie minunată".

Cele două videoclipuri filmate de soldaţii israelieni se numără printre zecile de postări în care trupele din Gaza apar afişînd lenjerie intimă, manechine şi, în unele cazuri, ambele.

Imaginile cu lenjerie intimă au fost vizualizate de zeci de mii de ori - aproape jumătate de milion într-un caz -, după ce au fost postate de Younis Tirawi, care se descrie ca fiind un reporter palestinian.

Abordat în legătură cu imaginile pe care le-a redistribuit celor peste 100.000 de urmăritori ai săi pe X între 23 Februarie şi 1 Martie, Tirawi a furnizat linkuri către postările originale ale soldaţilor IDF. Reuters precizează că a verificat apoi în mod independent opt dintre ele, postate pe Instagram sau YouTube.

Postările autentificate includ o fotografie cu un soldat care ţine un manechin feminin gol din spate, cu mîinile pe sînii acestuia, şi una cu un soldat care manipulează o păpuşă pe jumătate goală.

O altă fotografie arată un soldat care pozează cu arma, făcînd un gest cu degetul mare în sus, în faţa unui pat dublu presărat cu pachete de lenjerie intimă feminină.

"Postarea unor astfel de imagini este înjositoare pentru femeile palestiniene şi pentru toate femeile", a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvînt al Biroului ONU pentru Drepturile Omului.

Reuters a trimis detalii despre cele opt postări verificate pe YouTube sau Instagram către Forţele de Apărare ale Israelului (IDF), solicitînd un comentariu. Ca răspuns, un purtător de cuvînt a trimis un comunicat în care a spus că IDF investighează incidentele care se abat de la ordinele şi valorile pe care este de aşteptat ca soldaţii IDF să le respecte.

"În cazurile în care apar suspiciuni de infracţiuni penale care justifică deschiderea unei anchete, investigaţia este deschisă de către Poliţia Militară", a precizat aceasta. "Trebuie clarificat faptul că, în unele dintre cazurile examinate, se ajunge la concluzia că expresia sau comportamentul soldaţilor din videoclip este inadecvat, iar acesta este tratat în consecinţă", se mai arată în comunicat.

IDF a refuzat să spună dacă se referă la vreuna dintre imaginile evidenţiate de Reuters sau dacă vreunul dintre soldaţii responsabili a fost sancţionat disciplinar.

Soldaţii israelieni pe care Reuters a reuşit să-i identifice nu au răspuns la solicitările de comentarii trimise prin intermediul conturilor lor de pe reţelele sociale.

YouTube a precizat că a eliminat un videoclip semnalat de Reuters pentru încălcarea politicilor de hărţuire ale platformei, care interzic conţinutul care dezvăluie informaţii de identificare personală a cuiva. Instagram nu a făcut nici un comentariu.

Postările din online vin într-un moment în care atît Hamas, cît şi Israelul sunt acuzaţi de crime de război grave.