Sîmbătă, peste 100.000 de refugiați au ajuns în Armenia

Sîmbătă, republica separatistă autoproclamată Nagorno Karabah era aproape golită în întregime de locuitorii săi, cînd peste 100.000 de refugiaţi au ajuns în Armenia, anunţă un purtător de cuvînt al premierului Nikol Paşinian, Nazeli Baghdassarian, relatează AFP.

Potrivit unor date oficiale, aproximativ 120.000 de armeni trăiau în enclava separatistă azeră înaintea anunţului spectaculos al dizolvării acesteia, săptămîna aceasta.

Apeluri ale Azerbaidjanului de a rămîne în enclavă au rămas fără efect.

”Mai sunt cîteva sute de funcţionari, de urgentişti, voluntari şi persoane cu nevoi speciale, care se pregătesc şi ele să plece”, anunţă, într-o postare pe X, fostul mediator al drepturilor Nagorno Karabah, Artak Beglarian, care precizează că aceste informaţii ”nu sunt oficiale”.

Separatiştii au decretat Joi dizolvarea ”tuturor instituţiilor guvernamentale (...), marcînd sfîrşitul existenţei ”republicii Nagorno Karabah” (Arţak) autoproclamată în urmă cu 30 de ani.

În doar cîteva zile, 80% din populaţia oficială de 120.000 de locuitori şi-a părăsit casa, de frica represaliilor, arzîndu-şi bunurile personale înainte de a intra în coloana de refugiaţi.

Această regiune – cu o populaţie majoritar creştină – care s-a desprins prin secesiune din Azerbaidjan – cu o populaţie majoritar musulmană –, la dezintegrarea URSS, s-a opus timp de 30 de ani Baku, în două războaie, în perioada 1988-1994 şi în Toamna lui 2020.