SLĂBICIUNILE CELOR MARI ŞI TARI

Cum poate fi Rusia redusă la tăcere

Dacă din cauza sancţiunilor, Rusia rămîne fără tehnologii occidentale, producţia ei de petrol va fi puternic ameninţată. Este un avertisment lansat de experţii străini şi acceptat de colegii lor ruşi. Într-adevăr, spun aceştia din urmă, Rusia are nevoie de tehnologii, pe care nu le poate însă cumpăra. Acesta este, de fapt, cel mai mare pericol care ameninţă Rusia!

Rusia depinde în totalitate de companii precum ExxonMobil, British Petroleum sau Halliburton, pentru că fără tehnologiile occidentale nu va putea exploata niciodată resurse petroliere, evaluate la 8.200 miliarde de dolari. Un scenariu care s-ar transforma într-un adevărat coşmar pentru Moscova, dacă ţările occidentale vor adopta al treilea pachet de sancţiuni, care vizează, de această dată, nu companii sau oficiali din anturajul apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, ci ramuri întregi de activitate economică.

„Fără partenerii străini, Rusiei îi va fi extrem de greu”, recunoaşte Aleksandr Kornilov, de la Alfa-bank. Pentru că, explică el, „cu aceste tehnologii Rusia exploatează zăcămintele mai greu accesibile. Rezervele tradiţionale sînt aproape epuizate, iar producţia scade în multe puncte de extracţie. Pentru a compensa acest declin, trebuie puse în valoare zăcăminte netradiţionale, precum cele greu accesibile sau marine, de pe falia continentală arctică, din Marea Caspică, Ohotsk sau Marea Japoniei. Lucrările se află, aici, în faza primară, iar tehnologiile occidentale şi experienţa companiilor străine joaca un rol decisiv”, spune Kornilov.

De ce s-a pus Rusia singură într-un astfel de pericol? „Pur şi simplu pentru că, pînă acum, nu a avut nevoie de asemenea tehnologii avansate, specializate în exploatarea unor zăcăminte dificile”, explică acelaşi Kornilov. Să începi, acum, să creezi o asemenea aparatură este aproape imposibil. „E nevoie de timp, iar Rusia nu mai dispune de timp. Ca atare, Rusia s-ar putea confrunta cu o scădere dramatică a producţiei de petrol încă de la sfîrşitul acestui deceniu”, atrage atenţia expertul rus.

Sursa: Incomemagazine.ro