Slava Ukraini! Un omagiu adus poporului ucrainean, care azi se bate si pentru noi

Ucrainenii nu se bat acum doar pentru țara lor, pentru independența lor. Se bat și pentru noi, să fie clar! Se bat pentru valori pe care le împărtășește întreaga Europă civilizată. Se bat pentru libertate, pentru demnitate, pentru democrație, pentru dreptul fiecărei națiuni de a-și decide soarta.

Îmi cer scuze dacă sunt patetic în această dimineață de sîmbătă. Dar mă trezesc în fiecare dimineață cu gîndul că a căzut Kievul. Că tancurile lui Putin sunt la granița noastră, lîngă Galați, lîngă Suceava sau la gurile Dunării. Și iată că, pînă acum, rezistă! O mînă de ucraineni, înarmați vai de capul lor, îi țin pe loc pe invadatorii ruși la porțile Kievului. Și plătesc scump pentru asta. Oamenii mor. Tinerele mămici nasc în subsolurile metroului. Copiii stau ascunși, terifiați, în buncăre.

Da, se sacrifică pentru țara lor, dar azi, acum, apără cel puțin Europa de Est, din Finlanda în România, în fața unui dictator care și-a pierdut mințile.

Dacă Putin va zdrobi Ucraina, se va opri? Nu. Va merge mai departe. Va lua Moldova. Sau Estonia. Sau o bucată din Finlanda. Sau…Nimeni nu știe. Pentru că asta e problema cu dictatorii care înnebunesc: nimeni nu știe ce vor face, cît rău sunt dispuși să facă pentru a-și atinge obiectivele. Întreaga Europă civilizată este amenințată. Acolo unde nu va ajunge cu tancul, va folosi Gazpromul. Vrea să ocupe teritorii, vrea să creeze un cordon sanitar de tip Belarus în jurul Rusiei și… mai departe, spre Constantinopole, dacă se poate, fiindcă acesta a fost visul Imperiului Țarist.

O notă specială pentru președintele Ucrainei: omul este un erou. Nu știu cum este ca politician, nu știu ce fel de comandant militar este, dar în aceste zile Zelensky este un erou. Oameni ca el sau ca primarul Kievului, Vitali Kliciko, au inspirat rezistența. Pentru că au avut curaj și leadership. În vremuri de criză se simt adevărații lideri și mulți ar avea ce să învețe de la Zelensky.

Cît despre Putin: nu trebuie să-l uităm, pentru că altfel va fi el peste noi. Omul este un criminal în serie. Dacă nu-l oprim, va mai ucide.

Să ne rugăm deci, cei care suntem oameni credincioși, pentru poporul ucrainean și pentru bravii apărători ai Kievului. Și pe noi ne apără, în aceste zile. Suntem alături de voi. Slava Ukraini!

Mircea MARIAN

(Sursa: defapt.ro)