Situaţia din Avdiivka este foarte grea

Situaţia în oraşul ucrainean Avdiivka din Estul Ucrainei, vizat de cîteva luni de o ofensivă rusă de mare amploare, este ''pe alocuri critică'' şi "foarte complicată, foarte tensionată", după săptămîni în care a fost doar "foarte grea", a declarat Marţi primarul Vital Barabaş unei televiziuni preluate de AFP.

El a explicat că grupuri de sabotori şi cercetaşi ruşi se infiltrează în localitate, provocînd ciocniri izolate pe străzi cu Armata ucraineană.

"Nu înseamnă că totul este pierdut", a adăugat primarul, afirmînd că Armata rusă "îndreaptă spre oraşul nostru forţe foarte numeroase".

Potrivit lui Barabaş, în Avdiivka se mai află 945 de civili, în ciuda luptelor şi a distrugerilor. Doar Marţi au căzut 50 de obuze mari.

Canalul de Telegram DeepState, apropiat de Armata ucraineană şi urmărit de peste 600.000 de utilizatori ai reţelei sociale respective, a relatat despre o zi "foarte grea" în Nordul oraşului, unde "situaţia continuă să se degradeze". "Luptele continuă în majoritatea poziţiilor. În unele locuri, inamicul a reuşit să înainteze, iar în altele forţele de apărare au reuşit să respingă atacurile", a arătat sursa respectivă.

Ruşii încearcă să încercuiască Avdiivka, unde ucrainenii s-au retras pe poziţii fortificate. Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, care publică frecvent ştiri de pe front, a afirmat Marţi pe Telegram că apărătorii oraşului "luptă cu disperare" în condiţiile în care "le lipseşte literalmente totul".

După eşecul contraofensivei ucrainene din Vara anului trecut, Avdiivka rămîne unul din punctele cele mai fierbinţi de pe front.