SINT BARBATII MAI INTELIGENTI DECIT FEMEILE?

Recrudescenţa feminismului militant, alături de apologeţii care prezic o nouă epocă matriarhală, a primit recent o lovitură serioasă din partea unuia dintre cei mai importanţi psihologi din lume. Japonezul Satoshi Kanazawa, căci despre el este vorba, şi-a expus teoriile prin care susţine şi explică, deopotrivă, un enunţ mai mult decît inflamabil. Bunăoară dr. Kanazawa afirmă clar şi răspicat într-o lume alterată conceptual de „gender equality”, disoluţia familiei tradiţionale şi a poziţiei fireşti a bărbatului şi femeii în societate, că bărbaţii sînt pur şi simplu mai inteligenţi decît femeile şi punctum! Evident că opiniile sale nu doar că au dezlănţuit controverse furibunde, dar sînt în sine, deosebit de interesante. Mai ales în contextul social actual.

Bărbaţi şi femei în „Principiul Savanei”

Dr. Kanazawa este specializat în psihologia evoluţionară şi trăieşte actualmente în Mare Britanie, unde activează în cadrul prestigioasei London School of Economics. Studiile şi cercetările sale au la bază psihologia evoluţionară folosită ca instrument de descifrare şi analizare la nivel social al economiei, sociologie şi antropologiei. Fire deschisă şi curajoasă, Satoshi Kanazawa a fost puternic contestat de către artizanii „Noii Ordini Sociale”, deoarece acest om de ştiinţă a atacat în termeni duri unele teme tabu ale societăţii consumerist-postmoderniste occidentale, cum ar fi corectitudinea politică şi cenzura.

Fire independentă, celebru în mediile ştiinţifice pentru curajul cu care spune „lucruri gîndite de noi toţi, dar ţinute sub tăcere din diverse temeri”, cum declara el însuşi într-un interviu, Kanazawa nu s-a sfiit să trateze teme inflamabile şi controversate din start.

Articolele sale în care susţinea că „negresele sînt mai puţin atractive sexual decît femeile din celelalte rase umane”, sau că „negrii africani suferă de sărăcie cronicizată şi boli demult dispărute din restul lumii deoarece au un IQ mai mic decît restul oamenilor din lume”, au făcut ca şefii celebrei publicaţii Pychology Today să-ş concedieze din teama de a nu fi daţi în judecată de numeroasele organizaţii care militează pentru egalitatea sexelor sau contra rasismului.

Chiar şi angajatorul său din prezent i-a interzis prin contract să publice timp de un an de zile subiecte pe teme care provoacă tensiuni. Din teama de a fi asociaţi cu el, un grup de 68 de psihologi evoluţionari au semnat o scrisoare comună prin care declară că „cercetările lui Satoshi Kanazawa nu reprezintă conform opiniilor noastre psihologia evoluţionară”. În răspuns, un grup internaţional de 23 de cercetători de prestigiu au apărat munca şi cercetările lui Kanazawa prin publicarea unei scrisori-răspuns care a apărut în Times Higher Education.

Satoshi Kanazawa a scris trei mai lucrări în colaborare cu Alan Miller, şi a avut un blog intitulat The Scientific Fundamentalist. Dr. Kanazawa s-a remarcat prin folosirea termenului de „Principiul Savanei”, pentru a sublinia o teorie proprie conform căreia problemele şi dificultăţile societăţii umane există deoarece creierul uman a evoluat timp de sute de mii de ani exclusiv în mediul înconjurător din Africa, în timp ce acelaşi creier uman se confruntă cu societatea modernă industrială şi tehnologizată de prea puţin timp pentru a se obişnui şi a se adapta la ea.

Apoi, într-un articol publicat în Journal of Research in Personality, controversatul cercetător a demonstrat că savanţii fac în medie cele mai mari descoperiri din carieră înainte de vîrsta de 35 de ani, după care a comparat productivitatea acestora cu a infractorilor, pentru a găsi asemănări frapante.

Fetiţele ar fi mai inteligente decît băieţeii. Dar la maturitate situaţia se schimbă...

Satoshi Kanazawa susţine că datorită faptului că fetele se maturizează sexual mai repede decît băieţii, acestea sînt mai inteligente în prima parte a vieţii. Pe baza unor cercetări diverse, dr. Kanazawa afirmă că bărbaţii sînt într-adevăr mai inteligenţi decît femeile, dar nu cu mult. Doar cu vreo 3-5 puncte IQ. Tot el afirmă că una dintre cauzele principale pentru care bărbaţii sînt mai deştepţi este aceea că bărbaţii sînt mai înalţi decît femeile.

Sînt multe studii care au descoperit că indivizii înalţi sînt mai inteligenţi decît cei scunzi, iar genetica şi selecţia naturală au făcut ca la toate primatele, inclusiv la om, masculii să fie mai mari şi mai înalţi decît femeile. Dr. Kanazawa susţine, chiar, că există studii care demonstrează faptul că femeile mai înalte decît unii bărbaţi, au o inteligenţă superioară acelora. Un fapt puţin sesizat este acela care ia în calcul maturizarea mai rapidă a fetelor.

Se pare că micul avantaj în inteligenţă pe care îl au băieţii, apare de-abia după pubertate. Pînă în acel moment, fetele au avantajul unei inteligenţe mai ridicate, căci se maturizează înaintea băieţilor, chiar dacă au aceeaşi vîrstă biologică. Prin urmare, dacă comparăm băieţi şi fete de 10 ani, comparăm de fapt băieţi de 10 ani cu fete de 12 ani. În mod natural, copiii mai mari şi mai maturi au o capacitate cognitivă superioară celor mai mici decît ei.

În perioada preşcolară, băieţii sînt mai atraşi de jucării de forma armelor şi maşinilor, iar fetele vor păpuşi. Băieţii se joacă mai dur şi mai activ, fetele sînt mai sensibile şi sedentare. Băieţii au interese precise, fetele interese generale. Grupurile de băieţi sînt mai mari decît cele ale fetelor.

Pe de altă parte fetele vorbesc mai devreme decît băieţii, au un vocabular mai mare, citesc mai uşor. Băieţii sînt mai puţin comunicativi, la urma urmei la copii, centrul vorbirii din creier este poziţionat mai bilateral în cazul fetelor. Băieţii sînt în general mai buni la jocuri care ţin de precizie şi logică, fetele sînt mai bune la povestit şi memorat. Băieţii sînt mai buni la matematică şi activităţi sportive, iar fetele la citit şi muzică. Foarte interesante sînt şi motivaţiile acestora, bunăoară băieţii cred că orice nereuşită este provocată de un efort insuficient, pe cînd fetele pun pe seama nereuşitelor lipsa de pregătire în acea direcţie.

Însă, situaţia s-ar schimba la maturitate. Atunci, bărbaţii ar deveni (!) mai inteligenţi decît femeile. Acele 3-5 puncte IQ pe care bărbaţii le au în plus faţă de femei, au în spatele lor explicaţii interesante. Spre exemplu, se pare că particularităţile hormonale ale femeilor, perioadele de sarcină şi creştere a copiilor, dar mai ales conjuncturile socio-culturale atît de complexe, le-au forţat pe femei să-şi dezvolte un gen particularizat de inteligenţă care are la bază empatia şi emoţiile.

Pe de altă parte, modul de viaţă al bărbaţilor îi face pe aceştia să-şi dezvolte o inteligenţă stricto-senso axată pe un melanj deosebit de interesant dintre logică şi risc. Prin urmare, dacă este să definim inteligenţa umană a ambelor sexe pe baza criteriilor care definesc sistemul de calculare al IQ-ului, se pare că bărbaţii ar avea un minim avantaj în faţa femeilor.

Numai că pe măsură ce ştiinţa şi cunoaşterea avansează în acest domeniu fascinant, descoperim că inteligenţa este un fenomen nu doar complex, dar despre care ştim foarte puţine lucruri la modul concret. Prin definiţie, bărbaţii şi femeile sînt diferiţi între ei, prin urmare şi tipul de inteligenţă al fiecărui sex este diferit. Ori în aceste condiţii, orice noţiune sau încercare de comparaţie devine superficială şi chiar greşită din multe puncte de vedere.

Cu atît mai mult cu cît, pe baza multor studii, se pare că bătrîneţea şi decrepitudinea afectează în mod egal ambele sexe...

Nicu PÎRLOG