Singuri in Univers?

Pînă acum, Pentagonul nu a identificat nici o dovadă a vieţii extraterestre

Noul demers al Pentagonului de a investiga rapoartele referitoare la OZN-uri nu a oferit, pînă în prezent, nici o dovadă conform căreia extratereştrii ar fi vizitat Pămîntul sau s-ar fi prăbuşit pe planeta noastră, relatează Reuters, potrivit agerpres.   

Cu toate acestea, demersul Pentagonului de a investiga anomalii, obiecte neidentificate, în spaţiu, pe cer sau chiar sub apă, a condus la sute de noi rapoarte care sunt în curs de cercetare, au declarat înalţi responsabili din Armată.

Pînă în prezent, însă, nimic nu indică existenţa vieţii extraterestre inteligente. Ronald Moultrie, subsecretar de stat pentru informaţii şi securitate, a declarat că „pînă acum nu am văzut nimic care ar sugera că a existat o vizită extraterestră, o prăbuşire extraterestră sau ceva de acest gen”.

Sean Kirkpatrick, directorul recent înfiinţatului Birou de soluţionare a anomaliilor în toate domeniile (AARO) al Pentagonului, nu a exclus posibilitatea vieţii extraterestre şi a subliniat că are o abordare ştiinţifică în cadrul acestei cercetări. ”Aş spune doar că ne structurăm analiza astfel încît aceasta să fie foarte amănunţită şi riguroasă. Vom parcurge tot”, a adăugat el.

Misiunea AARO se concentrează asupra activităţilor inexplicabile din proximitatea instalaţiilor militare, în spaţiul aerian restricţionat şi în „alte zone de interes”, iar scopul său este de a contribui la identificarea posibilelor ameninţări la adresa siguranţei operaţiunilor militare americane şi a securităţii naţionale.

Un raport guvernamental de anul trecut a documentat peste 140 de cazuri pe care Armata americană le numeşte oficial „fenomene aeriene neidentificate” (Unidentified Aerial Phenomena – UAP) observate începînd din 2004. Toate, cu excepţia unuia, o situaţie atribuită unui balon mare, dezumflat, rămîn neexplicate şi sunt supuse unor analize suplimentare, potrivit raportului.

Pentru celelalte 143 de cazuri, raportul a constatat că sunt disponibile prea puţine date pentru a se putea cunoaşte cu exactitate dacă este vorba despre unele sisteme aeriene sofisticate, dezvoltate fie de Guvernul american, de o entitate comercială sau de o putere străină precum China sau Rusia.

Raportul din 2021 a inclus cîteva fenomene UAP, obiecte enigmatice cu o viteză şi manevrabilitate ce depăşeau tehnologia aviatică cunoscută şi lipsite de orice mijloc vizibil de propulsie sau de suprafeţe de control al zborului, notează Reuters.

Kirkpatrick a declarat că de atunci au mai fost documentate cîteva sute de cazuri. Cifra exactă urmează să fie dezvăluită în curînd, însă un înalt oficial din Marină a declarat, în Mai, că numărul total al cazurilor raportate ajunsese deja la 400.