SET DE EUROMASURI PENTRU COMBATEREA „OPTIMIZARILOR FISCALE EXCESIVE” ALE MULTINATIONALELOR

Statele UE pierd 70 de miliarde de euro anual

Comisia Europeană a prezentat pe 28 Ianuarie, un set de măsuri pentru combaterea „practicilor fiscale agresive” ale marilor companii. Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a precizat că aceste practici de transferare a profiturilor pentru a reduce cît mai mult valoarea impozitelor datorate se traduc prin pierderi bugetare de 70 de miliarde de euro din taxe neîncasate de statele membre UE. Totodată, el a atras atenţia că afacerile locale suportă o povară fiscală cu 30% mai ridicată decît multinaţionalele.

Fiecare stat membru ar urma să primească de la autorităţile competente din alte state informaţii fiscale despre multinaţionalele care operează pe teritoriul său, reiese din propunerea Comisiei. Moscovici este de părere că firmele nu ar trebui să fie lăsate să plătească taxe foarte mici sau deloc în statele în care fac profit. Comisia şi-a stabilit luna Iunie ca termen limită pentru obţinerea unui consens politic pentru pachetul de măsuri menit să reducă ”optimizarea fiscală excesivă” a multinaţionalelor.

”Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale îndeamnă statele membre să ia poziţie în mod mai ferm şi mai coordonat împotriva companiilor care încearcă să evite să plătească impozitele care le revin în mod echitabil şi să pună în aplicare standardele internaţionale împotriva erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor”, transmite Comisia.

Printre principalele caracteristici ale noilor măsuri propuse se numără:

  • măsuri juridic obligatorii de blocare a metodelor celor mai comune folosite de companii pentru a eluda plata impozitelor;
  • o recomandare adresată statelor membre, care conţine modalităţi de a preveni abuzurile în ceea ce priveşte tratatele fiscale;
  • o propunere către statele membre de a pune în comun informaţiile fiscale privind multinaţionalele care operează la nivelul UE;
  • acţiuni de promovare la nivel internaţional a bunei guvernări în domeniul fiscal;
  • o nouă acţiune la nivelul UE de alcătuire a unei liste a ţărilor terţe care refuză să joace corect.

În fiecare an, se pierd miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale – bani care ar putea fi folosiţi pentru serviciile publice precum şcolile sau spitalele sau pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. Rezultatul este că europenii şi întreprinderile care joacă corect ajung să plătească impozite mai mari. Este o situaţie inacceptabilă şi acţionăm acum pentru remedierea ei. Pasul de astăzi este un pas important pentru crearea unor condiţii echitabile pentru toate întreprinderile şi pentru o impozitare mai corectă şi mai eficace pentru toţi europenii”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Pachetul are la bază trei piloni

  • Asigurarea unei impozitări eficace în UE

Principiul fundamental al impozitării întreprinderilor este că acestea ar trebui să plătească impozite acolo unde îşi fac profiturile. Pachetul face propuneri concrete care să ajute statele membre să impună acest lucru. Comisia propune o Directivă privind combaterea evaziunii fiscale, cu măsuri juridic obligatorii care să dejoace unele dintre cele mai curente mecanisme de evaziune fiscală. Recomandarea sa privind tratatele fiscale le sugerează statelor membre cele mai bune metode prin care îşi pot proteja tratatele fiscale împotriva abuzurilor, în moduri compatibile cu legislaţia UE.

  • Creşterea transparenţei fiscale

Transparenţa este crucială pentru identificarea practicilor de planificare fiscală agresivă ale marilor companii şi pentru asigurarea unei concurenţe fiscale echitabile, susţin reprezentanţii Comisiei. Pachetul lansat joi caută să îmbunătăţească transparenţa impozitelor pe care le plătesc întreprinderile, printr-o revizuire a Directivei privind cooperarea administrativă. Conform regulilor propuse, autorităţile naţionale fac schimburi bilaterale de informaţii fiscale cu privire la activităţile companiilor multinaţionale. În felul acesta, statele membre vor avea la dispoziţie informaţii esenţiale care le vor permite să identifice riscurile de evaziune fiscală şi să realizeze audituri fiscale mai ţintite. De asemenea, Comisia studiază în prezent şi chestiunea separată a raportării publice ţară cu ţară, pentru care este în curs de realizare o evaluare a impactului, astfel încît iniţiativa să poată fi prezentată la începutul primăverii.

  • Asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile

În vreme ce statele membre pun în aplicare noile standarde globale de transparenţă fiscală şi de concurenţă fiscală loială, este important ca şi partenerii internaţionali ai UE să facă aceleaşi lucruri, se arată în propunerea Comisiei.

”În reţeaua internaţională de bună guvernare în domeniul fiscal ar trebui incluse şi ţările în curs de dezvoltare, ca să poată beneficia şi ele de lupta globală împotriva evaziunii fiscale. Pachetul de astăzi cuprinde o Comunicare privind o strategie externă de impozitare eficace. Scopul acesteia este să consolideze colaborarea cu partenerii internaţionali în combaterea evaziunii fiscale, să susţină măsurile UE de promovare a unei impozitări echitabile, bazate pe standarde internaţionale, şi să ducă la o abordare comună a ameninţărilor externe de evaziune fiscală. Acest lucru va ajuta la asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pentru toate companiile şi pentru toate ţările”, se arată în comunicatul CE.

Cele două propuneri legislative din acest pachet vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare şi Consiliului pentru adoptare. Consiliul şi Parlamentul ar trebui să aprobe Recomandarea privind tratatele fiscale, iar statele membre ar trebui să respecte această recomandare atunci cînd îşi revizuiesc tratatele fiscale. De asemenea, statele membre ar trebui să se pună de acord în mod oficial cu privire la noua strategie externă şi să decidă cum pot să o pună în aplicare cît mai rapid, după ce va fi aprobată de Parlamentul European.

Sursa: cursdeguvernare.ro

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:26
02.02.25 - 14:37
02.02.25 - 14:32
03.02.25 - 12:51
01.02.25 - 12:21
03.02.25 - 12:54
03.02.25 - 12:55
03.02.25 - 12:52
03.02.25 - 12:56
01.02.25 - 12:28
02.02.25 - 14:40