Serviciul rus de Informatii Externe si-a sarbatorit centenarul, in prezenta Presedintelui Putin

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) şi-a sărbătorit Duminică centenarul şi un secol de misiuni în exterior, activitatea sa fiind lăudată inclusiv de Preşedintele Vladimir Putin, el însuşi fost agent al acestui serviciu, relatează agenţiile TASS, DPA şi EFE, potrivit agerpres.  

”Fiecare operaţiune de spionaj este unică şi eroică în modul ei”, a spus Serghei Narîşkin, care conduce această instituţie împreună cu Consiliul de Securitate al Rusiei. Acest serviciu ”garantează siguranţa a milioane de cetăţeni ruşi, precum şi suveranitatea naţională, stabilitatea socio-politică, dezvoltarea economică şi ştiinţifică şi progresul tehnologic”, a adăugat directorul SVR, elogiindu-i pe actualii agenţi şi pe veteranii spionajului rus.

Deşi manifestările pentru a celebra centenarul SVR au fost anulate din cauza pandemiei, Narîşkin a inaugurat un monument dedicat spionilor eroi ruşi şi o expoziţie la Moscova, în timp ce televiziunea de stat a difuzat documentare despre acest serviciu, provenit din KGB-ul sovietic după destrămarea URSS, la fel ca Serviciul de Informaţii Interne FSB.

În urmă cu o sută de ani, pe 20 August 1920, fondatorul celebrei poliţii secrete sovietice CEKA, revoluţionarul comunist Felix Edmundovici Dzerjinski, a semnat un decret prin care a fost creat ceea ce atunci s-a numit ”departamentul extern”. Această dată este în prezent marcată în Rusia în fiecare an ca ”Ziua Serviciilor de Securitate”.

La sediul SVR a fost prezent Duminică cu acest prilej şi Preşedintele Vladimir Putin. Agent al KGB în fosta RDG, el i-a salutat pe angajaţii acestui serviciu cu formula ”Dragi camarazi, dragi colegi”. ”Sper că SVR va continua să răspundă într-o manieră flexibilă dinamicii în creştere a schimbărilor mediului internaţional, să participe activ la identificarea şi neutralizarea potenţialelor ameninţări la adresa Rusiei şi să-şi perfecţioneze calitatea materialelor analitice”, a indicat liderul de la Kremlin.

”Trebuie să asigurăm o protecţie mai eficientă a frontierei de stat, avînd în vedere mai ales riscurile de conflicte regionale latente în apropierea frontierelor noastre”, a adăugat Putin, care le-a mai cerut serviciilor ruse de informaţii să acorde o atenţie deosebită delictelor economice, combaterii corupţiei şi securităţii informaţiei.