Serviciile secrete rusesti si-au intensificat operatiunile in Germania

Serviciile de informaţii ruse şi-au înteţit activitatea în Germania în timpul actualului război din Ucraina, potrivit Serviciului de Informaţii Interne german, informează dpa, potrivit agerpres

Şeful Serviciului de Informaţii Interne al Germaniei, Thomas Haldenwang, a mai enumerat China şi Iranul printre statele ale căror servicii de informaţii sunt active în Germania.

„Activitatea serviciilor de informaţii ale Rusiei aici, în Germania, nu doar că s-a menţinut, ci a şi crescut, în timp ce efectele războiului din Ucraina continuă”, a spus Haldenwang, într-un interviu pentru dpa.

„Actualul caz arată, de asemenea, cît de periculos este spionajul rus”, a adăugat el, cu referire la un presupus agent dublu din cadrul agenţiei de informaţii externe a Germaniei, BND, care a fost arestat cu puţin timp înainte de Crăciun.

Bărbatul arestat este suspectat că a livrat informaţie secretă serviciilor de informaţii ruse.

Potrivit lui Haldenwang, Moscova încearcă să se revanşeze pentru expulzarea a 40 de oficiali ruşi declaraţi persoane non-grata în Germania.

Ca răspuns la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 Februarie, statele europene au expulzat agenţi ruşi, iar Germania a expulzat 40 de membri ai Ambasadei ruse de la Berlin.

„Facem eforturi mari pentru a preveni sosirea în Germania a unor alte persoane care ar putea avea legături cu serviciile de informaţii ruse”, a subliniat Haldenwang pentru dpa.

Pentru a reuşi aceasta, Guvernul federal a înăsprit regulile pentru eliberarea vizelor, a spus el.