SERGIU LUCINSCHI, FIUL FOSTULUI PRESEDINTE AL MOLDOVEI, SI-A PETRECUT DEJA PRIMA NOAPTE IN AREST
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), îl cercetează într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvîrşirea unor infracţiuni de corupţie.
Sergiu Lucinschi este un prosper om de afaceri stabilit în România. La ora actuală, în România, indiferent de funcţia sau averile imense pe care le deţine cineva, atunci cînd se comite o infracţiune gravă, făptaşul nu poate scăpa nepedepsit nici dacă se ascunde în gaură de şarpe. Astfel, au ajuns după gratii un fost prim-ministru, miniştri, secretari de stat, deputaţi, magistraţi, mari oameni de afaceri, primari, poliţişti etc. Acum a venit şi rîndul unui „frate basarabean”, un nume greu, iar asta pentru că este vorba despre fiului fostului preşedinte al Moldovei, Sergiu Lucinschi.
În seara zilei de 30 martie, procurorii au descins la domiciliul lui Sergiu Lucinschi, din oraşul Voluntari, lîngă Bucureşti, pe motiv că omul de afaceri ar fi pretins, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, suma de 4 milioane de euro. Dosarul instrumentat de DNA vizează o cauză de trafic de influenţă şi şantaj. Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începînd cu datele de 30.03.2015 respectiv 31.03.2015, a inculpaţilor Sergiu Lucinschi, pentru şantaj şi luare de mită, şi Comăneanu Constantin, ofiţer de poliţie din cadrul D.I.I.C.O.T., cu pentru săvîrşirea infracţiunii de luare de mită.
În perioada decembrie 2014 – martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri, acţiuni de constrîngere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plîngeri penale formulate la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă).
De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încît să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plîngerii prealabile, ancheta încetează.
Totodată, în acelaşi context, inculpatul Comăneanu Constantin, ofiţer de poliţie care desfăşura activităţi specifice în acelaşi dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o sumă de bani, iniţial neprecizată, afirmînd că poate influenţa modul de soluţionare al dosarului respectiv. Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plîngerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întîmplat ulterior.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri. În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.
După două ore de audieri, procurorii anticorupţie au decis reţinerea lui Lucinschi, urmînd să prezinte magistraţilor propunerea de arestare preventivăpentru un termen de 30 de zile.
Încet, încet, „fraţii basarabeni” care au afaceri în România, indiferent de averile deţinute, influenţele pe care le au şi relaţiile de familie puternice, încep să simtă pe propria piele că în România toţi sînt egali în faţa legii. Sîntem siguri că Sergiu Lucinschi duce deja dorul justiţiei moldoveneşti, căci aici, cu siguranţă, ştiindu-se cine-i tatăl său, pentru astfel de fapte n-ar fi fost deranjat de nimeni.