Serghei Şoigu afirmă că, în 2024, Rusia ”a eliberat” 327 de kilometri pătraţi ”de sub ocupația forțelor naziste ucrainene”

Armata rusă continuă să înainteze în Ucraina după ce a cucerit bastionul Avdiivka şi a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean de la începutul anului, a informat Marţi ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu, la o întîlnire cu conducerea forţelor armate, informează EFE, potrivit Agerpres.

"După stabilirea controlului asupra importantului bastion inamic Avdiivka, forţele ruse continuă să-şi îmbunătăţească poziţiile în sectoarele Doneţk şi Kupiansk, ocupînd poziţii înalte de la Armata ucraineană. De la începutul anului, 327 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupația forţele naziste", a declarat Şoigu.

Potrivit declaraţiilor sale, în ultima săptămînă, Armata rusă a expulzat forţele ucrainene din oraşele Pobeda, Lastocikine şi Severne din regiunea Doneţk, anexată ilegal de Rusia în Septembrie 2022.

"Ca urmare a acţiunilor intense şi hotărîte ale militarilor noştri, potenţialul de război al Forţelor Armate ale Ucrainei este redus. Inamicul pierde în medie 800 de militari şi 120 de maşini de luptă în fiecare zi de la începutul anului, inclusiv cele de fabricaţie străină", a adăugat Şoigu.

Ministrul Apărării rus a estimat numărul militarilor ucraineni căzuţi în luptă la peste 444.000, la cîteva zile după ce preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, furnizase cifra de 31.000 de soldaţi ucraineni ucişi de la începerea invaziei ruse, la 24 Februarie 2022.
"După eşecul contraofensivei (ucrainene - n.r.), comandamentul Armatei ucrainene încearcă să stabilizeze situaţia trimiţînd rezervele rămase pentru a preveni prăbuşirea frontului", a spus Şoigu, menţionînd că Rusia distruge cu "arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune" aceste rezerve din ariergarda ucraineană.