Serghei Lavrov a criticat dur OSCE pentru că e pe cale ”să devină un apendice al NATO şi al UE”

Şeful diplomaţiei ruse a criticat vehement, Joi, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în timpul reuniunii sale anuale, acuzînd-o că a devenit un "apendice" al NATO şi al Uniunii Europene, informează AFP.

"OSCE este pe cale să fie transformată în apendice al NATO şi UE. Să recunoaştem, organizaţia se află pe marginea prăpastiei şi se pune următoarea întrebare: mai are sens să se investească în revitalizarea ei?", a declarat Serghei Lavrov, în faţa a zeci de omologi ai săi, într-un discurs virulent la adresa Occidentului şi Ucrainei.

Originile OSCE datează de pe vremea Războiului Rece, cînd cele două blocuri politice inamice, occidental şi sovietic, au convenit să creeze o platformă de dialog între ele. La ora actuală, organizaţia numără 57 de participanţi.

În deschiderea Consiliului anual al organizaţiei, preşedintele său în exerciţiu, ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a declarat că "Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o insultă la adresa valorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa”.