Serghei Lavrov: 9 Mai nu constituie un termen-limita pentru operatiunile militare ale Moscovei in Ucraina

Apropiata aniversare a eliberării Rusiei la sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, marcată la 9 Mai, nu constituie un termen-limită pentru operaţiunile militare ale Moscovei în Ucraina, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Duminică televiziunii deţinute de compania italiană Mediaset.

„Armata noastră nu îşi va desfăşura acţiunile în teren în mod artificial, în funcţie de o anume dată, nici măcar dacă este vorba despre Ziua Victoriei”, a spus Lavrov, atunci cînd a fost întrebat dacă ziua de 9 Mai va fi un punct de cotitură pentru războiul din Ucraina.  

„Vom celebra victoria noastră într-o manieră solemnă, aşa cum facem întotdeauna, dar momentul şi ritmul cu care se desfăşoară acţiunile în Ucraina depind de necesitatea de a minimiza riscurile pentru civili şi pentru soldaţii ruşi”, a adăugat Serghei Lavrov, citat de agenţia oficială rusă TASS.  

Lavrov a reamintit că printre obiectivele „operaţiunii speciale” se numără „protejarea şi asigurarea securităţii populaţiei civile” şi îndepărtarea de pe teritoriul Ucrainei a oricăror ameninţări, atît pentru Ucraina, cît şi pentru Federaţia Rusă, legate de arme ofensive şi de „nazificare”.  

Guvernele şi analiştii occidentali anticipaseră că preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să declare victoria în Ucraina la festivităţile din 9 Mai, în timpul cărora Rusia organizează anual o uriaşă paradă militară.

Săptămîna trecută, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, spunea că Vladimir Putin „pregăteşte terenul” pentru un anunţ major care să marcheze Ziua Victoriei, celebrată la 9 Mai, relatează BBC.  

Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina la 24 Februarie, dar progresul său a fost blocat de rezistenţa ucraineană care a beneficiat de sprijin militar occidental.