Serghei Korsakov este primul cosmonaut rus la bordul capsulei americane Crew Dragon

Cosmonautul rus Serghei Korsakov, care trebuia iniţial să călătorească în spaţiu în Aprilie, la bordul capsulei Soiuz MS-18, este unul dintre primii candidaţi ruşi pentru zborul la bordul capsulei Crew Dragon a companiei americane SpaceX, a anunţat Pavel Vlasov, directorul Centrului de Instruire a Cosmonauţilor Iuri Gagarin din Rusia. „Serghei este unul dintre primii candidaţi pentru zborul la bordul Crew Dragon. El a parcurs cu succes toate etapele necesare pregătirii echipamentului spaţial”, a declarat Pavel Vlasov în cadrul unui interviu cu postul de radio Komsomolskaia Pravda, a relatat TASS Duminică.

Agenţia Federală Spaţială Rusă Roscosmos a anunţat, pe 9 Martie, că astronautul Serghei Korsakov a fost exclus din echipajul de bază al capsulei Soiuz MS-18 şi că va fi înlocuit cu astronautul NASA Mark Vande Hei. De asemenea, în cadrul echipajului de rezervă, cosmonautul Dmitri Petelin avea să fie înlocuit cu astronautul NASA Anne McClain.

Zborul misiunii spaţiale Soiuz MS-18 este programat pentru 9 Aprilie.

Anterior, directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, declarase că agenţia spaţială rusă nu era încă pregătită să trimită cosmonauţi ruşi către Staţia Spaţială Internaţională la bordul capsulei Crew Dragon, dezvoltată de compania SpaceX. Potrivit lui, zborurile aveau să fie posibile după certificarea capsulei spaţiale americane. Acum se poartă discuţii în ceea ce priveşte consultările tehnice pentru schimbarea locurilor la bordul navelor spaţiale.