Seful Wagner spune ca daca ar ajunge in puscarie s-ar inscrie voluntar in propria-i grupare ca sa ucida

Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, a ieșit la rampă cu o nouă declarație războinică, după ce a fost acuzat că face recrutări în Serbia pentru trupele Wagner, pe care le conduce. El a negat că recrutează oameni pentru trupele sale în Serbia și a spus că, dacă totuși va ajunge la închisoare pentru acest lucru, se va bucura, pentru că se va putea înscrie voluntar în trupele Wagner.

Cerîndu-i-se o reacție pe acest subiect, Evgheni Prigojin a transmis, prin intermediul canalului său de presă de pe rețeaua rusă VKontakte, că el nu face declarații despre ucrainenii care fac recrutări în Polonia și Bulgaria.

„Cred că este dreptul lor deplin (să facă recrutări - n.r.). Cu cît mai mulți trimit, cu atît mai mulți o să omorîm. Eu nu recrutez sîrbi. Oamenii care vin în gruparea «Wagner» își urmează propria conștiință. Nu mă deranjează deloc dacă se va deschide un proces penal împotriva mea. Mai mult, dacă reușiți să mă băgați la închisoare, o să mă bucur, pentru că o să mă pot înscrie voluntar în rîndul trupelor Wagner”, a spus Prigojin, potrivit serviciului său de presă.

Activiștii sîrbi și pro-Ucraina au depus, Joi, plîngeri penale împotriva grupului paramilitar rus Wagner și a susținătorilor săi, acuzîndu-i că au recrutat sîrbi pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina.

Președintele sîrb, Aleksandar Vucic, a cerut, Luni, Rusiei să pună capăt eforturilor de recrutare a unor cetățeni ai Serbiei pentru grupul de mercenari Wagner, conform Reuters.

Vucic a criticat site-urile rusești și grupurile de pe rețelele de socializare din Rusia pentru publicarea unor anunțuri în limba sîrbă, în care grupul Wagner condus de Evgheni Prigojin face apel la voluntari sîrbi să se alăture organizației paramilitare.

„De ce voi, cei din Wagner, chemați pe cineva din Serbia cînd știți că este împotriva legilor noastre?”, a întrebat Vucic, în timpul unei transmisiuni difuzate Lunea trecută noaptea de Happy TV, o televiziune din Capitala sîrbă Belgrad.

Voluntari sîrbi au participat la luptele din Donbas alături de separatiștii pro-ruși încă din 2014, după declanșarea insurecției din Estul Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeii.

Deși numărul sîrbilor care participă la luptele din Ucraina de partea Moscovei nu este cunoscut cu exactitate, se crede că zeci de cetățeni ai Serbiei s-au înscris pentru a face acest lucru în ultimii 9 ani.

Sîrbilor le este interzis să lupte în conflicte externe

Legislația sîrbă interzice cetățenilor țării să participe la conflicte în străinătate și mai multe persoane au fost condamnate, de-a lungul anilor, pentru încălcarea acestor prevederi legale.

Ministrul sîrb al Apărării, Milos Vucevic, a avertizat, la rîndul său, cetățenii țării să nu se înroleze pentru a lupta în Ucraina.

„Acest lucru va duce la repercusiuni legale odată ce sunt trași la răspundere în fața organelor de stat”, a declarat el pentru Radio Europa Liberă.

Președintele Vucic a negat însă afirmațiile potrivit cărora grupul Wagner are o prezență în Serbia, țară în care grupurile ultranaționaliste pro-Kremlin și-au exprimat susținerea pentru invadarea Ucrainei.

Marți, RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a difuzat imagini video cu doi bărbați mascați care se identificau drept voluntari sîrbi la un centru de instruire din Zaporojie, una dintre cele 4 regiuni ucrainene pe care Vladimir Putin le-a proclamat anexate la Rusia pe 30 Septembrie.