SEFUL STATULUI A AVUT INTILNIRI CU PARTICIPANTII LA FORUMUL ECONOMIC MOLDO-RUS

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Igor Bukato, președintele Consiliului de administrație al Parteneriatului non-profit rus „Grupul companiilor de proiectare și construcții ”Renaștere”. Oaspetele rus se află în țara noastră pentru a participa la Forumul Economic Moldo-Rus.

Reprezentanții echipei domnului Bukato au făcut o prezentare a activității grupului de companii ”Renaștere”. În special, s-a menționat că investitorii au construit autostrăzi în Sankt Petersburg și Ashgabat, au edificat zeci de obiecte de înaltă calitate, în infrastructura rutieră și municipală în acestea și în alte orașe.

Pentru Republica Moldova, investitorii ruși propun construirea unei șosele de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale și ar contribui la fluidizarea traficului din capitala și din partea centrală a țării.

Șeful statului a apreciat proiectul propus, deoarece îl consideră extrem de important pentru dezvoltarea economică a Moldovei. În acest sens, Igor Dodon a anunțat că va veni cu o inițiativă prezidențială privind demararea unor negocieri oficiale în vederea încheierii unui acord privind construcția șoselei de centură. De asemenea, Președintele RM consideră că atragerea investițiilor ruse va impulsiona dezvoltarea și consolidarea parteneriatului strategic al țărilor noastre.

***

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Alexandr Burkov, guvernatorul regiunii Omsk, care a venit la Chișinău pentru a participa la Forumul Economic Moldo-Rus.

Șeful statului l-a salutat pe oaspetele de onoare, exprimînd gratitudine pentru interesul major din partea conducătorilor regiunilor ruse față de Forum și, în special, față de extinderea cooperării cu partenerii din Moldova.

Alexandr Burkov a constatat creșterea schimbului comercial între regiunea Omsk și Republica Moldova și a comunicat că agenții economici din regiunea dată a Rusiei manifestă interes în aprofundarea cooperării. Astfel, în cadrul discuției s-a subliniat că partenerii de la Omsk sînt gata să exporte echipament pentru procesarea producției agricole, precum și să mărească importul de fructe, legume și vinuri moldovenești. "Totodată, regiunea Omsk ne poate acorda asistență în domeniul umanitar, cultural, educațional și științifico-tehnic", a specificat Igor Dodon.

De asemenea, Președintele țării a menționat faptul că Moldova parcurge o etapă importantă în restabilirea instituțiilor democratice ale statului precum și în „restartarea” relațiilor strategice cu Federația Rusă, ceea ce prevede consolidarea legăturilor comercial-economice și umanitare cu regiunile Rusiei. În acest sens, șeful statului și-a exprimat încrederea că Forumul Economic Moldo-Rus va deveni o platformă importantă pentru apropierea agenților economici dintre cele două țări.

***

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ghenadii Lemeșev, viceguvernatorul regiunii Briansk, care se află în Republica Moldova pentru a participa la cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus.

Părțile au făcut un schimb de opinii pe marginea domeniilor de cooperare dintre regiunile Republicii Moldova și ale Federației Ruse. Oficialii au apreciat colaborarea de zece ani stabilită dintre regiunea Briansk și Autonomia Găgăuză și au convenit asupra necesității consolidării colaborării în domenii precum complexul agroindustrial, învățămînt, turism, sport ș.a. În cursul dialogului au remarcat un potențial enorm nevalorificat în acest sens.

Igor Dodon a exprimat opinia comună că Forumul de la Chișinău oferă posibilități vaste pentru extinderea, și aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă la nivelul mediului de afaceri și cel regional.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova