SECURIST-AFACERIST SAU OBRAZNICUL FRONTULUI INVIZIBIL?

Scrisoare deschisă Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti şi directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate Mihai Balan, de la locuitorii satului Pelenia, raionul Drochia

Stimate domnule Preşedinte!

Stimate Domnule director al SIS!

Noi, locuitorii satului Pelenia, raionul Drochia, sîntem nevoiţi să ne adresăm Dumneavoastră cu rugămintea de a soluţiona o problemă foarte acută pentru noi. Este vorba despre colaboratorul SIS Vasile Bantaş, care în scurt timp poate deveni stăpîn al satului nostru. Noi sîntem oameni simpli, nu sîntem obişnuiţi cu obrăznicia, iar el vine în sat şi spune că este cel mai important în SIS după directorul Mihai Balan, că Balan îl protejează, şi că poate face tot ce doreşte. Se comportă ca un chiabur, ne sperie, de parcă acest om ar fi mai presus de lege.

Noi am încercat să aflăm cine este de fapt acest om prin cunoştinţele de la Chişinău. Ele s-au interesau şi ne-au spus că, mai înainte, el a lucrat în KGB, la Moldovagaz, la Moldelectrica, că este agent special, fost comunist şi provocator. Apoi a început să lucreze pentru KGB-ul rusesc, adică FSB. Dacă asta e adevărat, cum poate acest om să lucreze în SIS şi să fie locţiitor al directorului?

Întrebarea noastră ar dacă acest impostor cu adevărat ocupă funcţia asta? Cum se poate de protejat bandiţii şi hoţii? Tot satul nostru se teme de acest om, ştiind că este capabil de cele mai murdare fapte. Dar cum să nu ne temem, dacă astfel de legende circulă despre el?

„Securistul trebuie să aibă capul rece, inima fierbinte şi mîinile curate”, spunea F. E. Dzerjinski. Probabil, acest aforism a devenit stea călăuzitoare pentru Vasile Bantaş, care prin toate mijloacele s-a străduit să nimerească la lucru în KGB-ul sovietic, iar după prăbuşirea URSS a încercat să se agaţe de vreo funcţie în MSN, apoi în SIS. Diferenţa constă doar în reformularea principiului, adică „securistul trebuie să aibă capul pragmatic, inima rece, iar mîinile – murdare”. Anume cu această ideologie, elaborată în procesul chinuitor de gîndire, Vasile Bantaş şi-a început cariera „glorioasă” de ofiţer al serviciilor speciale.

Nu ne vom opri la şirul lung, ca şi Calea Lactee, al tuturor acţiunilor criminale ale dlui Bantaş, la schemele criminale, la operaţiunile foarte sofisticate, scopul cărora e îmbogăţirea ilicită. Pentru a descrie toate păcatele respectivului domn Bantaş din domeniul afacerilor ilegale, protejîndu-se cu afilierea la serviciile speciale, nu va fi suficient nici un roman întreg. În scrisoarea aceasta vom insista doar pe încercarea dlui Bantaş de a o aranja pe scumpa sa soţioară la un loc călduţ. .

Prin voinţa sorţii nelimitata energie a dlui Bantaş şi-a găsit o expresie strălucită (iertaţi-ne pentru calambur) anume în sectorul energetic, deoarece el a fost responsabil de sectorul respectiv în SIS. Anume legitimaţia de colaborator al SIS, convingerea că nu va fi pedepsit şi dorinţa neînfrîntă de a o aranja la lucru pe soţia sa, au devenit motivul pentru care dl Bantaş a mers la toate companiile energetice mari, pentru a obţine o funcţie solidă. În opinia lui Bantaş, marile companii energetice, ca Î.S. Moldelectrica, ar fi trebuit să încremenească de emoţie şi să-i propună soţiei bravului ofiţer securist cîteva funcţii de manager, apoi în genunchi să o roage să lucreze anume în organizaţia asta sau alta. Dar n-a fost să fie!

Dacă e să ne referim la meritele de serviciu ale doamnei Bantaş, descoperim că reputaţia, aptitudinile de lucru şi capacitatea de conducere a acestei persoane tind către zero. Ea a fost concediată cu ruşine de la întreprinderea „Chişinău Gaz”, unde, în timpul activităţii s-a remarcat prin „prăvălirea” metodică şi „profesionistă” a tuturor responsabilităţilor, prin incompetenţă totală şi incapacitatea de a construi relaţii normale de serviciu în interiorul colectivului.

Astfel, absolut toate companiile energetice nu s-au bucurat de perspectiva de a oferi serviciu unui astfel de „bun” specialist şi nu s-au temut să-i refuze bravului securist să o angajeze la lucru pe soţia sa. Se cunoaşte şi faptul că Bantaş s-a adresat cu rugămintea respectivă la Î.S. „Moldelectrica”, la Termocentrala electrică 1, la Termocentrala electrică 2, la RED Nord şi RED-Nord-vest. O astfel de stare de lucruri l-a mirat mult pe dl Bantaş, deprins cu subordonarea fără cîrtire, cu supunerea tăcută, şi el a recurs la mecanismele proprii, binecunoscute lui, şi anume, a trecut la intimidarea şi şantajarea conducătorilor companiilor energetice, insistînd ca acestea să o angajeze la lucru pe soţia sa. În caz contrar dl Bantaş a ameninţat să publice materiale compromiţătoare asupra conducătorilor companiilor, să-i nimicească pe toţi cei care s-au opus angajării la lucru a soţiei sale, a ameninţat cu toate pedepsele şi a promis vendetă siciliană tuturor acelor care nu-i vor îndeplini dorinţele.

Ce a fost mai departe nu se ştie, dar, însuşi faptul că un ofiţer de cadre al serviciilor speciale este gata, ca un kowboy, ca un golan la drumul mare care scoate pistolul din teacă, să scoată legitimaţia de securist, pentru a obţine venituri, vorbeşte despre multe.

Iată ce istorii despre omul acesta se povestesc la noi în sat. Multe din cele descrise mai sus le-am aflat de la cunoştinţele din Chişinău, cărora ne-am adresat.

Vrem să credem foarte mult că, în conformitate cu legile evoluţiei, sistemul va găsi în sine forţe pentru a scăpa pe cale naturală de astfel de elemente. Altfel, speranţele la prosperare a ţării se vor nărui, lovindu-se de situaţia cotidiană brutală, cinică, necruţătoare, ca în codru, unde, spre marea noastră părere de rău, încă mai este loc pentru Bantaşi şi semenii lor!

Cu stimă, locuitori ai satului Pelenia: Ghilescu Gheorghe, Buzulan Mihail, Dolinţă Maria, Şchiopu Ion, Pîntea Nicolae, Grumeza Oxana şi alţii, care au suferit din cauza activităţii acestui om straşnic şi necinstit.

Danu Aleckse 31.03.2014 - 23:29

Doamne fereste ce articol mai este si acesta de tot risul.....voi oameni foarte capabili care sunteti impotriva coruptiei pe ce temei inaintati aceste acuzatiii?!A da' scuzatima "asa am aflat de la cunoscutii nostri de la Chisinau",aduceti dovezi clare nu vorbarie,de zis se zic multe dar de demonstrat nimic,rusine voua care aduceti asa acuzatii false fara nici o dovada clara.....pai e si normal "Moldova e tara cunoscutilor de la Chisinau" a rudelor...HA ha ha