Secretarul general al ONU crede că războiul din Gaza poate agrava ameninţările la adresa păcii şi securităţii globale

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, Miercuri, Consiliul de Securitate că războiul între Israel şi combatanţii palestinieni din Hamas în Fîşia Gaza ar "putea să agraveze ameninţările existente la adresa păcii şi securităţii internaţionale", potrivit Reuters şi AFP, scrie Agerpres.

Guterres a invocat Articolul 99 din Carta fondatoare a ONU, foarte rar folosit, care îi permite să "aducă în atenţia Consiliului de Securitate orice chestiune care, în opinia sa, poate ameninţa menţinerea păcii şi securităţii internaţionale".

"Ne confruntăm cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar. Situaţia se deteriorează rapid spre o catastrofă cu implicaţii potenţial ireversibile pentru palestinieni, în ansamblu, şi pentru pacea şi securitatea în regiune", subliniază Guterres, într-o scrisoare adresată celor 15 membri ai Consiliului.

"Nu există o protecţie eficientă a civililor în Gaza. Nici un loc nu este sigur în Fîşia Gaza", a insistat el.

Secretarul general al ONU avertizează că este posibilă o "prăbuşire totală a ordinii publice în curînd" în Fîşia Gaza, vizată de bombardamentele israeliene şi o ofensivă la sol a Israelului, insistînd pentru o încetare a focului umanitară în această scrisoare fără precedent adresată Consiliului de Securitate.

"Cu bombardamentele constante ale forţelor armate israeliene şi în lipsa unui adăpost sau a minimului necesar pentru a supravieţui, mă aştept la o prăbuşire totală a ordinii publice în curînd din cauza condiţiilor disperate, ceea ce ar face imposibil chiar şi un ajutor umanitar limitat", avertizează Antonio Guterres, invocînd pentru prima dată de la sosirea sa la conducerea Naţiunilor Unite, în 2017, Articolul 99 din Cartă.

Situaţia s-ar putea agrava şi mai mult, inclusiv prin producerea de epidemii şi printr-o presiune tot mai mare pentru strămutări în masă în ţările vecine", adaugă el.

În contextul în care ajutorul umanitar care tranzitează prin punctul de trecere Rafah între Egipt şi Fîşia Gaza este "insuficient", "suntem, pur şi simplu, incapabili să ajungem la cei care au nevoie de ajutor în interiorul Fîşiei Gaza", susţine Guterres.

"Capacităţile Naţiunilor Unite şi ale partenerilor săi umanitari au fost decimate de penuria de aprovizionare, lipsa de combustibil, întreruperea comunicaţiilor şi creşterea insecurităţii", a spus el.

"Comunitatea internaţională are responsabilitatea de a-şi utiliza întreaga influenţă pentru a preveni o nouă escaladare şi a pune capăt acestei crize", a pledat Antonio Guterres, făcînd apel la membrii Consiliului de Securitate să "exercite presiuni pentru a evita o catastrofă umanitară".

La jumătatea lunii Noiembrie, după patru proiecte de rezoluţii respinse, Consiliul de Securitate – divizat de foarte mult timp cu privire la problema israeliano-palestiniană – a rupt, în cele din urmă, tăcerea, solicitînd, într-o rezoluţie axată pe securitatea copiilor, "pauze şi coridoare umanitare" în Fîşia Gaza.

Potrivit unor surse diplomatice, membrii Consiliului lucrează la un nou proiect de rezoluţie axat pe ajutorul umanitar.