Se tulbura apele in Marea Egee: Turcia si Grecia se ratoiesc una la alta

Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a dat asigurări, Joi, că ţara sa nu va permite niciodată Greciei să-şi extindă apele teritoriale în Marea Egee, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Avertizăm încă o dată Grecia. Să nu cadă pradă unui eroism prefăcut, punîndu-şi încrederea în cei care i-ar putea ţine spatele. Să nu caute aventură. Că nu se va sfîrşi bine pentru voi!”, a spus ministrul turc, în declaraţii adresate presei.

Şeful diplomaţiei turce a reamintit declaraţia din 1995 a Parlamentului de la Ankara, în care se menţiona că orice extindere cu peste 6 mile marine a apelor teritoriale elene din Marea Egee va fi primită cu toate opţiunile pe masă, inclusiv cu cele militare.

De luni de zile, Turcia acuză Grecia că desfăşoară acţiuni provocatoare în zonă, inclusiv desfăşurarea de arme pe insulele din apropierea coastei turceşti despre care consideră că ar trebui demilitarizate în temeiul acordurilor juridice.

Guvernul de la Atena a răspuns, Joi, noilor ameninţări din partea Turciei, dînd asigurări că Grecia „nu se lasă intimidată sau terorizată”.

Purtătorul de cuvînt al Guvernului elen, Yannis Ikonomu, a subliniat, într-un comunicat, că Executivul se ghidează exclusiv după dreptul internaţional şi interesele naţionale.

Ikonomu a subliniat că tactica Turciei de ameninţări şi provocări „este o fundătură, deoarece Grecia nu se lasă intimidată sau terorizată”.

Ar fi util ca administraţia turcă să „reflecteze asupra impasului şi să nu continue pe aceeaşi cale în noul an”, a conchis Ikonomu.