Se ”însămînțează” alt război? China spune că independenţa Taiwanului este incompatibilă cu pacea

Pacea în strîmtoarea Taiwan şi independenţa insulei sunt incompatibile, a avertizat Luni Guvernul chinez, în a treia zi de exerciţii militare în această zonă, informează AFP, potrivit agerpres.

„Independenţa Taiwanului şi pace şi stabilitatea în strîmtoarea Taiwan se exclud reciproc”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe, într-o conferinţă de presă. ”Dacă vrem să protejăm pacea şi stabilitatea în strîmtoarea Taiwan, trebuie să ne opunem ferm oricărei forme de separatism pentru independenţa Taiwanului”, a adăugat acesta.

China consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după sfîrşitul războiului civil chinez în 1949. Beijingul vizează această reunificare, cu forţa dacă va fi necesar.

China, care organizează, începînd de Sîmbătă, trei zile de manevre militare în jurul insulei Taiwan, a mobilizat un larg evantai de material militar, cu obiectivul de a intimida acest teritoriu pe care îl revendică.

Operaţiunea, ce ar urma să se încheie Luni cu exerciţii de tiruri reale, a fost lansată ca reacţie la o întrevedere, săptămîna trecută, în SUA, între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, Kevin McCarthy.

Sîmbătă, preşedinta Tsai Ing-wen a denunţat „expansionismul autoritar” al Chinei şi a dat asigurări că Taiwanul „va continua să conlucreze cu SUA şi cu alte ţări (…) pentru a apăra valorile libertăţii şi democraţiei”.