Se crede că Rusia ar fi utilizat o nouă bombă cu sistem de ghidare pentru a ataca Harkov

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din Nord-Estul Ucrainei, care au ucis cel puţin o persoană Miercuri, au declarat oficialii locali, citaţi de Reuters.

Patru copii, între care un bebeluş de numai trei luni, se numără printre cele 19 persoane rănite la Harkov în ultimele lovituri ruseşti, dintre care unele au provocat întreruperi de curent.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul, calificîndu-l drept "terorism rusesc", în timp ce Volodimir Timoşko, şeful Poliţiei regionale, a afirmat că este posibil ca Moscova să fi utilizat un nou tip de bombă ghidată în aceste atacuri asupra Harkovului, pe care a descris-o ca fiind vorba de UMPB D-30.

"Este ceva între o bombă aeriană cu sistem de ghidare, pe care ruşii au utilizat-o recent, şi o rachetă. Este o bombă zburătoare, ca să spunem aşa", a afirmat Timoşko, care s-a deplasat la locul impactului.

Guvernatorul regional Oleh Sinehubov a sugerat că este posibil ca Moscova să fi folosit un nou tip de bombă. ”Se pare că ruşii au decis să îşi testeze bombele modificate pe locuitorii caselor din zonă”, a spus el.

Rusia nu a făcut deocamdată nici un fel de comentarii cu privire la aceste declaraţii. Moscova neagă permanent că ar viza civili, deşi războiul pe care l-a declanşat a ucis mii de oameni, a dus la strămutarea a milioane de oameni şi a distrus oraşe şi sate.

Două clădiri rezidenţiale şi o instituţie medicală au fost parţial distruse. În total, 14 clădiri, inclusiv o unitate de învăţămînt, au fost avariate, a declarat Sinehubov pe aplicaţia de mesagerie Telegram, făcînd referire la ultimele atacuri asupra regiunii Harkov.
Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a comunicat, pe Telegram, despre un alt bombardament asupra unui cartier din oraş, care a distrus un restaurant şi a spart geamurile unei clădiri adiacente, dar fără să facă răniţi.

Parchetul din regiunea Harkov a raportat că un băiat de 12 ani a fost ucis în bombardamentele ruseşti asupra oraşului Borova, la Sud-Est de Harkov, unde a fost lovită o clădire rezidenţială cu cinci etaje, ale cărei geamuri s-au spart, iar balcoanele au fost grav avariate.

Harkov şi regiunea adiacentă au fost atacate frecvent cu rachete şi drone în cei peste doi ani de război, dar utilizarea de bombe ghidate de mare calibru este ceva neobişnuit pentru oraş.

"Teroarea rusă împotriva oraşului devine din ce în ce mai odioasă", a scris, Miercuri seara, Zelenski pe X (ex-Twitter), îndemnîndu-i pe aliaţii Ucrainei să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană şi avioane de luptă.

"Nu există nici o explicaţie raţională pentru care rachete Patriot, care sunt în număr mare în întreaga lume, încă nu acoperă cerul Harkovului şi al altor oraşe şi comunităţi atacate de teroriştii ruşi", a spus el.

Pe fondul bombardamentelor masive asupra Harkovului, media de stat ruse au difuzat Joi o serie de informaţii că forţele Moscovei s-ar pregăti de lansarea unei ofensive asupra acestei regiuni, pe care vor să o încercuiască, potrivit Unian.

Centrul pentru combaterea dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a dezminţit, afirmînd că aceste informaţii fac parte dintr-o "propagandă a fricii" pe care o răspîndeşte Kremlinul. Ocupanţii îşi folosesc atacurile teroriste asupra Harkovului pentru a intimida populaţia civilă, a precizat Centrul.