Scotienilor li se promite saptamina de lucru de 4 zile, daca voteaza independenta de Regatul Unit

Conferinţa Partidului Naţional Scoţian (SNP), condus de premierul Nicola Sturgeron,  a aprobat ideea unei săptămîni de lucru de patru zile, în contextul în care lucrătorii au cerut mai multă flexibilitate pe piaţa muncii.

Oamenii politici din Scoţia susţin trecerea la săptămîna de lucru de patru zile, care face parte din politica Partidului National Scoţian (SNP). Delegaţii la congresul partidului au votat copleşitor în susţinerea ideii, după ce au aflat că pandemia a schimbat echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată. Guvernul SNP va stabili un fond de 10 milioane de lire sterline pentru a permite companiilor să piloteze şi să experimenteze beneficiile unei săptămîni de lucru mai scurtă, care urmează să fie introdusă „atunci cînd Scoţia cîştigă controlul deplin al drepturilor de muncă”.   Cercetări recente efectuate de IPPR Scotland arată că 80% dintre oameni cred că reducerea numărului de zile de muncă fără pierderi de salariu ar avea un „efect pozitiv asupra bunăstării lor”.  

În urmă cu doi ani, cercetările efectuate de Centrul pentru Studii Politice au constatat că, dacă ar fi implementată la nivel de Marea Britanie, politica ar costa Trezoreria 17 miliarde de lire sterline, în cele mai optimiste ipoteze.  

Partidul Naţional Scoţian este un partid naţionalist scoţian, regionalist şi social-democratic din Scoţia.  

Şefa Executivului scoţian Nicola Sturgeon şi-a reafirmat, zilele trecute, angajamentul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei înainte de finalul anului 2023, în pofida opoziţiei ferme din partea Londrei, relatează France Presse.   ”În condiţiile ieşirii din pandemie, trebuie să urmeze opţiuni care ne vor modela economia şi societatea pentru deceniile care vin”, a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian, prezentîndu-le deputaţilor scoţieni programul Guvernului său pentru anul viitor.  

”Dacă va permite COVID-19”, obiectivul este de a ţine un referendum privind autodeterminarea ”în prima jumătate a acestei legislaturi, înainte de finalul lui 2023”, a precizat Sturgeon.  

Premierul britanic Boris Johnson se opune ferm organizării unui asemenea referendum, susţinînd că o consultare populară de tipul celei organizate deja în 2014 şi marcate de victoria cu 55% din voturi a taberei favorabile rămînerii Scoţiei în interiorul Regatului Unit nu are loc ”decît o dată în timpul unei generaţii”.  

Ministrul britanic Michael Gove, responsabil cu coordonarea activităţii Guvernului, a exclus însă organizarea unui nou asemenea referendum înaintea viitoarelor alegeri legislative din Regatul Unit, prevăzute pentru 2024.